Michael J. Fox, diagnosticat cu Parkinson. Actorul a dezvăluit care au fost primele simptome ale bolii, resimțite la doar 29 de ani

DCMedical Team |
Data publicării:
Michael J. Fox   Foto: captură video
Michael J. Fox Foto: captură video

Actorul Michael J. Fox a fost diagnosticat cu Parkinson la apogeul carierei sale, când avea doar 29 de ani.

În 1991, la începutul luptei cu boala, actorul a fost extrem de discret în legătură cu suferința sa - dar apoi, la aproape un deceniu după ce a fost diagnosticat cu Parkinson, Michael J. Fox a decis săvorbească deschis despre afecțiunea sa.


 În calitate de  ambasador al pacienților cu Parkinson, actorul din „Înapoi în viitor” a considerat că este esențial să dezvăluie care a fost primul simptom al bolii pentru el, astfel încât și alții să știe ce semnale de alarmă nu ar trebui să ignore. 

Primul simptom pe care l-a observat

În 1999, Fox a rupt pentru prima dată tăcerea cu privire la diagnosticul de Parkinson, pentru People . În timp ce boala Parkinson afectează mai frecvent persoanele în vârstă (vârsta medie de apariție este de 60 de ani, potrivit Johns Hopkins), Fox a fost diagnosticat înainte de a împlini 30 de ani, după ce a observat ceva ciudat la mâna sa.

 Fox a declarat pentru People că a observat prima dată un spasm la degetul mic de la mâna stângă, în timp ce se afla pe platoul de filmare al peliculei Doc Hollywood. La început, nu s-a gândit prea mult la acest tremur, dar apoi a fost supus unor teste și a primit diagnosticul de Parkinson, care a fost "de neînțeles" pentru el la momentul respectiv, după cum mărturisea actorul în 1999.

Fox a experimentat apoi tremurături mai puternice, rigiditate și, în cele din urmă, probleme de memorie pe termen scurt.

De-a lungul anilor, afecțiunea actorului a progresat - și, din păcate, s-a întâmplat mai repede decât ar fi sperat el. "Doctorul a spus că voi putea funcționa ani și ani de zile", a declarat Fox pentru People cu ani în urmă. Cu toate acestea, la scurt timp după ce a fost diagnosticat, întreaga sa parte stângă a cedat în fața rigidității și a tremurăturilor. "Și mă refer la tremurături puternice", spunea el. El a explicat că a experimentat un tremor atât de mare încât "putea amesteca o margarita în cinci secunde".

Nu putea ridica nici telecomanda

La momentul interviului din 1999, Fox a declarat pentru People că lua medicamente pentru a trata simptomele mai ușoare ale bolii Parkinson, cum ar fi rigiditatea șoldurilor, tremurul mâinilor și senzația de pocnitură în picioare. Fox a adăugat că, uneori, brațele și încheieturile mâinilor sale erau atât de rigide, încât nu reușea să ridice telecomanda televizorului.

Citește continuarea pe Spectacola și află cum este actorul la 20 de ani după diagnisticare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel