Compania biotehnologică americană anunță un nou pas în combaterea COVID-19, în conformitate cu recomandările FDA. Moderna, Inc. (NASDAQ:MRNA) a anunțat oficial că a depus o cerere către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) pentru aprobarea noii formule Spikevax, destinată sezonului 2025-2026. Vaccinul vizează varianta LP.8.1 a virusului SARS-CoV-2, în concordanță cu recomandările recente ale autorităților sanitare americane, care au solicitat actualizarea vaccinurilor la o formulă monovalentă, din linia JN.1, cu preferință pentru subvarianta LP.8.1, transmite Reuters.
Moderna – lider în tehnologia ARNm
Compania Moderna s-a remarcat în ultimul deceniu prin dezvoltarea rapidă a vaccinurilor pe bază de ARN mesager (ARNm), revoluționând modul în care sunt create și distribuite tratamentele medicale. După ce a lansat unul dintre primele vaccinuri anti-COVID-19 autorizate, compania și-a extins portofoliul pentru a include terapii și vaccinuri destinate bolilor infecțioase, oncologiei, afecțiunilor rare și celor autoimune.
Prin utilizarea platformei sale tehnologice și a unei echipe globale dedicate, Moderna afirmă că își propune să transforme radical sănătatea umană și să ofere soluții rapide în fața provocărilor sanitare emergente.
Indicații și utilizare autorizată
Vaccinul SPIKEVAX este indicat în Statele Unite pentru imunizarea activă împotriva COVID-19, începând cu vârsta de 12 ani. Se administrează pentru prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 și are la bază tehnologia ARNm, menită să instruiască organismul să recunoască și să combată virusul.
Moderna depune cererea pentru autorizarea vaccinului Spikevax 2025-2026, adaptat noii variante LP.8.1 a SARS-CoV-2 - FOTO: Freepik
Atenționări privind siguranța vaccinului
Moderna atrage atenția asupra unor posibile reacții adverse, printre care:
- reacții alergice severe (contraindicație absolută în cazul persoanelor cu istoric de anafilaxie la componentele vaccinului),
- riscuri crescute de miocardită și pericardită, în special la bărbații cu vârste între 18 și 24 de ani, în prima săptămână după vaccinare,
- episoade de sincopă (leșin),
- răspuns imun diminuat la persoanele imunocompromise.
Cele mai frecvente reacții adverse includ durere la locul injectării, oboseală, cefalee, febră, greață, frisoane și inflamații locale.
Monitorizare și raportare
Conform reglementărilor americane, furnizorii de vaccinare au obligația de a raporta reacțiile adverse și eventualele erori de administrare către sistemul național VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System), disponibil online sau telefonic.
Moderna subliniază că unele dintre informațiile prezentate în comunicatul de presă sunt declarații anticipative, care reflectă așteptările actuale, dar care pot suferi modificări semnificative în funcție de factori externi și interni. Orice diferență între estimările actuale și rezultatele viitoare efective poate apărea din cauza unor riscuri sau incertitudini ce nu pot fi complet controlate sau previzionate de companie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.