Neuropatia diabetică, screeningul e obligatoriu în lupta contra diabetului

Dana Lascu |
Data publicării:
Neuropatia diabetică afectează peste jumătate dintre diabetici
Neuropatia diabetică afectează peste jumătate dintre diabetici

Neuropatia diabetică: Lupta împotriva diabetului zaharat presupune o abordare complexă, pe mai multe paliere, care începe cu prevenția primară și continuă cu diagnosticarea precoce, screeningul pentru complicații (precum neuropatia diabetică) și îngrijirea interdisciplinară completă.

Neuropatia diabetică este una dintre complicațiile cronice ale diabetului, care afectează până la 66% dintre persoanele cu această boală. Deși în multe cazuri pacienții nici măcar nu știu că au această complicație, neuropatia diabetică ar putea fi depistată în stadiile incipiente, prin intermediul unor programe de screening.

Un tratament adecvat, încă de la început, ajută la îmbunătățirea evoluției bolii (care, în lipsa unui control eficient, poate conduce la apariția ulcerațiilor, un factor de risc pentru amputațiile la nivelul picioarelor) și reduce astfel impactul asupra calității vieții, notează experții de la Societatea de Neuropatie Diabetică.

În contextul în care estimările arată că numărul persoanelor cu diabet va crește cu aproximativ 50% până în 2045, intervențiile pentru prevenirea și reducerea complicațiilor sunt esențiale în combaterea poverii diabetului, subliniază Federația Internațională de Diabet.

Ce înseamnă screeningul de neuropatie diabetică

Conform recomandărilor Asociației Americane de Diabet (American Diabetes Association) 2018, screening-ul neuropatiei diabetice trebuie efectuat la debutul diabetului zaharat de tip 2 și la 5 ani de la diagnosticul diabetului de tip 1, iar apoi, cel puţin anual.

Screening-ul presupune anamneza pacientului și o serie de teste clinice. Majoritatea pacienţilor cu neuropatie diabetică prezintă de cele mai multe ori simptome şi/sau semne specifice, care ar trebui recunoscute imediat de către clinician.

În jur de 1 din 10 pacienți prezintă simptomatologie evidentă de neuropatie diabetică, atunci când se pune diagnosticul de diabet zaharat, în timp ce după 25 de ani de la depistarea diabetului, aproximativ 1 din 2 pacienți au semne clinice de neuropatie", a explicat prof. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

Controlul glicemic eficient, esențial în managementul neuropatiei diabetice

Complicaţiile cronice sau pe termen lung ale diabetului zaharat se dezvoltă treptat. Cu cât creşte durata de evoluţie a diabetului – mai ales în condiţiile unor valori glicemice necontrolate – cu atât este mai mare riscul de complicaţii cronice.

Specialiștii subliniază că pentru reducerea riscului de dezvoltare a neuropatiei diabetice, prioritatea este asigurarea unui control glicemic eficient. De altfel, Federația Internațională de Diabet atrage atenția că un management strict al nivelului glucozei din sânge, caracterizat prin valori ale hemoglobinei A1c (media valorilor glicemice pe trei luni) < 7% poate conduce la o scădere cu 35% a riscului de amputații la nivelul piciorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel