O procedură minim invazivă ameliorează simptomele la pacienții cu Parkinson

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Pacientă
Pacientă

O procedură care aplică pulsuri cu ultrasunete  creierului este sigură și eficientă pentru reducerea tremorurilor și îmbunătățirea calității vieții la persoanele cu tremor esențial (ET) sau tremor Parkinson (PD), potrivit unui nou studiu.

 

Tremururile sunt mișcări musculare ritmice, involuntare, care determină agitarea în una sau mai multe părți ale corpului, de obicei în mâini. Sunt caracteristice tulburărilor de mișcare precum ET și PD, două condiții progresive care afectează milioane de oameni din întreaga lume, notează Eurekalert. 

Opțiunile anterioare de tratament pentru reducerea tremurului la pacienții care nu au răspuns la terapia medicală includ stimularea profundă a creierului, o procedură chirurgicală care presupune implantarea unui mic electrod în creier conectat la un generator de impulsuri care este implantat în piept ca un stimulator cardiac.

O opțiune disponibilă este talamotomia cu ultrasunete orientată prin rezonanță magnetică (MRgFUS), o procedură de radiologie intervențională incisivă în care fasciculele focalizate de energie sonoră sunt folosite pentru încălzirea și distrugerea unei mici părți a unei structuri din creierul numită talamus. Procedura oferă o ușurare în partea opusă a corpului, ceea ce înseamnă că tratamentul pe partea dreaptă a creierului ar ușura tremururile din partea stângă a corpului și invers.

Ca o abordare minim invazivă, ecografia focalizată are avantaje asupra stimulării profunde a creierului, inclusiv un risc redus de complicații din sângerare și infecții, potrivit autorului principal al studiului Federico Bruno, MD, radiolog în Departamentul de Biotehnologie și Științe Clinice Aplicate al Universității din L'Aquila din L'Aquila, Italia.

"Un alt avantaj este efectul imediat pe care acest tratament îl oferă, spre deosebire de stimularea profundă a creierului, care necesită o perioadă de întrerupere pentru electrostimulare", a spus el. In plus, tratamentul cu MRgFUS necesita o spitalizare mai scurta si este o procedura destul de bine tolerata chiar si de catre pacientii mai fragili.

Pentru noul studiu, dr. Bruno și colegii săi au înscris 39 de pacienți, cu vârsta medie de 64,5 ani, cu tremururi invalidante care nu au răspuns la tratament. Persoanele din grupul de studiu, inclusiv 18 cu ET și 21 cu PD, au avut simptome pe o medie de peste 10 ani.

Cercetătorii au evaluat pacienții pentru severitatea tremorului și calitatea vieții înainte de talamotomia MRgFUS, imediat după tratament și pe parcursul anului următor.

Ei au descoperit că 37 din 39 de pacienți, sau 95%, au avut o reducere substanțială și imediată a tremorului. Aceste reduceri ale tremorului au fost susținute în evaluările de urmărire. Evaluarea calității vieții a arătat o îmbunătățire substanțială atât în grupurile ET, cât și în PD.

„Studiul pe care îl prezentăm raportează experiența noastră de peste un an în tratamentul tremorului prin talamotomie cu ultrasunete concentrată", a spus dr. Bruno. "Este de remarcat faptul că am avut un număr mare de pacienți cu boala Parkinson în seria noastră, în comparație cu datele publicate anterior, unde procedura a fost utilizată mai ales în tratamentul pacienților cu tremur esențial".

În prezent, talamotomia MRgFUS este disponibilă doar la un număr limitat de site-uri din întreaga lume, a spus dr. Bruno, dar poate deveni mai răspândită pe măsură ce rezultatele cercetării care susțin utilizarea acesteia sunt publicate. Îmbunătățirile tehnicilor de neuroimagistică care permit o mai mare precizie și detalii în planificarea, implementarea și monitorizarea în timp a tratamentului ar trebui să-și extindă disponibilitatea.

"Aplicarea clinică a acestei tehnici pentru bolile neurologice este o noutate absolută - utilizarea clinică a fost aprobată de FDA în urmă cu mai puțin de trei ani", a spus dr. Bruno. „Puțini pacienți știu de această opțiune de tratament până acum și nu există multe centre specializate dotate cu tehnologia necesară".

Cercetările viitoare în acest domeniu includ posibilitatea tratării ambelor părți ale talamului. Dr. Bruno a fost explorat și în zone dincolo de tulburările de mișcare, a spus dr. Bruno. Mai multe studii preclinice și studii clinice analizează tehnica pentru tratamentul altor afecțiuni neurologice, cum ar fi durerea neuropatică, epilepsia și tulburările obsesiv-compulsive, precum și pentru tratamentul tumorilor cerebrale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel