Programul UE pentru sănătate 2021-2027. Corina Crețu: va fi încurajată producția de medicamente în statele Uniunii

DCMedical Team |
Data publicării:
Medic
Medic

Europarlamentarul Corina Crețu spune că marți, 9 martie, a votat EU4Health, programul de acțiune al Uniunii Europene în domeniul sănătății pentru 2021-2027. 

Europarlamentarul român Corina Crețu scrie, pe Facebook, că a votat marți, 9 martie, pentru EU4Health, programul de acțiune al Uniunii Europene în domeniul sănătății pentru perioada 2021-2027. Aceasta mai precizează că ”sănătatea va deveni una din marile priorități ale proiectului european și o temă centrală în cooperarea dintre statele membre. ”Sănătatea în toate politicile este principiul care va ghida acțiunea Uniunii Europene de acum înainte În baza programului votat astăzi în Parlamentul European, Uniunea Europeană va sprijini schimbul de bune practici între țările europene în domeniul sănătății, astfel încât acestea să fie mult mai pregătite pentru a face față unei viitoare crize sanitare – dar mai ales pentru a preveni o criză similară pandemiei COVID-19”, notează Corina Crețu.

Potrivit acesteia, ”EU4Health urmărește dezvoltarea unui sistem european de monitorizare, raportare și notificare a deficitelor de medicamente, de dispozitive medicale, de vaccinuri, și de produse medicale în general, pentru a asigura faptul că acestea sunt disponibile pentru cetățenii care au nevoie de ele. Așadar, va fi încurajată producția de medicamente și dispozitive medicale în statele Uniunii Europene. Cred că, și pentru România, aceasta este o oportunitate – cu atât mai mult cu cât pentru domeniul sănătății vor putea fi folosite mai multe fonduri și programe ale UE, printre care ”Orizont Europa”, Fondul Social European+ (FSE+), Fondul ”InvestEU”, Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), inclusiv ”Interreg”, Mecanismul de Redresare și Reziliență, Erasmus etc. Iar pentru implementarea programului EU4Health bugetul este de aproape 2 miliarde EUR – bani care vor fi folosiți pentru asistență tehnică și administrativă în punerea în aplicare a programului.

De altfel, toate țările sunt invitate să realizeze o evaluare a sistemului lor de sănătate. Cu această ocazie, sper ca România să realizeze o evaluare realistă și onestă. Trebuie să ne întrebăm dacă sistemul nostru de sănătate poate realmente să reducă inegalitățile în ceea ce privește accesul la servicii de sănătate și unde e nevoie de investiții. Totodată, comunicarea în domeniul sănătății publice va deveni esențială. Programul votat astăzi prevede crearea unui portal de comunicare în baza căruia Uniunea Europeană să poată trimite alerte cetățenilor europeni și să combată dezinformarea. Pandemia ne-a demonstrat tuturor cât de important este ca aceste măsuri să fie luate fără întârziere. Sănătatea cetățenilor trebuie să fie pusă pe primul loc”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel