Rafila: Criza de medicamente se manifestă la nivelul întregii Uniuni Europene, nu este specific românească

Rafila - Foto: Agerpres
Rafila - Foto: Agerpres

Criza medicamentelor nu este specific românească, a declarat ministrul Sănătății. Alexandru Rafila.

Criza de medicamente nu este o problemă specific românească, a declarat ministrul Alexandru Rafila, care a completat că această criză se manifestă la nivelul întregii Uniuni Europene, iar în România s-au luat măsuri concrete care să ducă la rezolvarea acestei crize şi la încurajarea producerii şi comercializării de medicamente pe piaţa românească.

"România a trecut mult mai bine decât marea majoritate a ţărilor europene de perioada sezonului gripal, iar acele lipsuri de medicamente antitermice şi antivirale au fost extrem de reduse, au fost produse similare în cantităţi suficiente, cu foarte mici sincope, dar am reuşit să le rezolvăm. Avem un foarte bun parteneriat atât cu industria producătoare cât şi cu Colegiul Farmaciştilor, iar măsurile pe care le-am propus de reglare a taxei clawback şi de aliniere a preţurilor pentru medicamentele generice, medicamentele ieftine, sperăm să fie acceptate. Sunt răspunsuri care vor duce cu siguranţă la prezenţa acestor produse pe piaţa românească", a afirmat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Sănătăţii a explicat că creşterea numărului cazurilor de tuberculoză reprezintă în realitate o mai mare diagnosticare şi că nu se poate vorbi despre o explozie a cazurilor de TBC.

Rafila a detaliat că incidenţa tuberculozei în România a scăzut de trei ori în ultimii 20 de ani, iar principala problemă o ridică tuberculoza multidrog-rezistentă.

"Am fost implicat în gestionarea acestui program la începutul anilor 2000, cunosc situaţia, problema nu este a exploziei cazurilor de tuberculoză, care nu sunt mult mai numeroase, ci mai degrabă, în momentul de faţă, diagnosticate după o perioadă în care accesul la serviciile medicale a fost mai redus în perioada pandemiei. Ceea ce preocupă în mod deosebit este tuberculoza multidrog-rezistentă, mai greu tratabilă, tratamentul durează ani de zile, cu tratamente toxice, care nu sunt uşor de suportat de către pacienţi, şi acolo avem discuţii şi cu producătorii de medicamente pentru a găsi soluţii terapeutice care să poată ţine sub control problema care preocupă întreaga Uniune Europeană", a spus ministrul Sănătăţii.

Nu interzice accesul la antibiotice

 

Pe de altă parte, Rafila a subliniat că el nu interzice accesul la antibiotice, ci doreşte ca pacienţii să fie trataţi cu antibiotice atunci când este nevoie, atât timp cât este nevoie şi cu antibioticul de care este nevoie.

"Acest principiu face ca apariţia bacteriilor multirezistente, care provoacă infecţiile grave mai ales în spitale şi care pun vieţile în pericol, să fie ţinută sub control, dacă avem o politică coerentă de utilizare a antibioticelor.

Reţeta trebuie eliberată de medic, nu la insistenţa pacientului, iar farmaciile trebuie să înţeleagă, la rândul lor, că nu trebuie să elibereze aceste medicamente decât pe bază de reţetă", a arătat ministrul Sănătăţii.

Institut Oncologic Regional de la Timişoara, Spitalul Municipal Lugoj şi noua maternitate din judeţul Arad, din PNRR



Ministrul Alexandru Rafila a fost prezent la Timişoara pentru a semna trei contracte de investiţii în valoare totală de 2,5 miliarde de lei, cu finanţare din PNRR, din care jumătate pentru viitorul Institut Oncologic Regional de la Timişoara, iar restul, pentru Spitalul Municipal Lugoj şi o nouă maternitate în judeţul Arad.

"Avem o oportunitate pentru Banat şi cred că există toate resursele materiale şi umane înalt calificate care să facă ca aceste trei obiective de investiţii (Institutul Oncologic Regional de la Timişoara, Spitalul Municipal Lugoj şi o nouă maternitate în judeţul Arad) să se concretizeze. Semnăm astăzi contractele de finanţare care înseamnă suma de 2,5 miliarde de lei pentru aceste trei obiective, din care jumătate la IORT. Aceste investiţii în sănătate nu sunt făcute să mărească decalajele între diferite localităţi sau judeţe, ci trebuie făcute astfel încât aceste decalaje să fie reduse şi toţi cetăţenii să aibă acces la servicii medicale de bună calitate", a explicat Rafila, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel