Transplantul hepatic reprezintă o intervenție chirurgicală complexă, în care compatibilitatea între donator și receptor joacă un rol major. Însă, dincolo de acest aspect, procesul implică o serie de riscuri și măsuri de precauție, menite să asigure succesul operației și o recuperare optimă.
Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat că procesul de transplant hepatic se face cu foarte multă atenție în ceea ce privește compatibilitatea între donator și receptor.
"Compatibilitatea se face doar în sistemul AB0, dar cuplurile donator-receptor se aleg cu foarte multă minuțiozitate pentru că, dincolo de această compatibilitate, trebuie să recoltăm un volum suficient pentru a asigura o funcție bună a grefei, astfel încât grefa să-i fie suficientă receptorului.
În același timp, rezecția să nu fie prea mare, să lase un ficat prea mic la donator pentru a evita complicații, inclusiv insuficiențele hepatice", a explicat dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Transplantul hepatic, compatibilitate, riscuri și perioada de recuperare. Dr. Dragoș Romanescu Multă minuțiozitate. Pacientul transplantat e un pacient fragil - FOTO: Freepik@HSN CLICKS
Regenerarea ficatului după transplant
În ceea ce privește procesul de regenerare al ficatului, Dr. Romanescu a precizat că, după primele 10 zile de la transplant, ficatul începe să crească semnificativ.
"Ficatul, după primele 10 zile, crește suficient de mult. Creșterea nu este neapărat același lucru cu regenerarea și funcția lui, dar o funcție perfectă și o regenerare definitivă este posibilă cam în 6 luni de zile post-operator.
În cazul receptorului, e o perioadă un pic mai mare, spre un an de zile", a explicat dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Îngrijirea post-operatorie și măsuri de siguranță
Dr. Dragoș Romanescu a subliniat că pacientul transplantat este un pacient fragil, care necesită o îngrijire specială. De aceea, accesul la pacientul transplantat se face în mod electiv, pentru a asigura un mediu sigur.
"Pacientul transplantat este un pacient fragil din multe puncte de vedere. De aceea și accesul se face electiv. Avem o echipă dedicată îngrijirii imediat post-operatorii într-un salon dedicat în ATI.
De asemenea, pe secția de chirurgie o să fie izolat într-o cameră în care nu are acces decât personalul strict selectat să facă parte din echipa de transplant. Toate lucrurile astea pentru a evita eventualele contaminări externe care ar putea să îngreuneze refacerea", a explicat dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.