REZIDENȚIAT 2019. Iași, Craiova și Cluj: Sute de candidați, la PROTESTE

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Circa 150 de absolvenți au protestat la Cluj-Napoca, unii având măști chirurgicale pe față. Foto: Facebook
Circa 150 de absolvenți au protestat la Cluj-Napoca, unii având măști chirurgicale pe față. Foto: Facebook
  • Circa 150 de absolvenți au protestat la Cluj-Napoca, unii având măști chirurgicale pe față. Foto: Facebook

Sute de absolvenți ai facultăților de medicină din Iași, Craiova și Cluj, care vor să susțină concursul de intrare în REZIDENȚIAT 2019, au protestat în această seară în cele trei mari centre universitare. Și au avut probări pentru fiecare protest!

În Piața Unirii din Iași s-au strâns zeci de tineri nemulțumiți că examenul a fost amânat pentru luna decembrie, că s-ar putea ca nici acea dată să nu fie bătută în cuie, dar și nemulțumiți de numărul mic de locuri scoase la concursul de REZIDENȚIAT 2019.

„Această amânare a examenului de rezidențiat înseamnă un stres în plus, pentru că ne-am pregătit șase ani, am sacrificat o vară în a învăța bibliografia pentru examen și acum dintr-o dată se amână, data devine improbabilă. O persoană cară un bolovan. Dacă trebuie să îl cari cinci luni, te pregătești, îți aduni forțe, stabilești pauze astfel încât să știi că poți să duci la sfârșit acel lucru. Când ajungi la finiș ți se spune „aaa, nuu, mai cară-l o lună, dar nu suntem siguri că îl mai cari o lună, așa că mai cară-l două luni. Cam asta este și pentru noi. Stăm, ne pregătim și cu toate astea suntem prinși la mijloc într-un joc politic. Asta mă face să mă gândesc mai bine la ideea de a pleca din țară. Nu îmi pot permite ca după șase ani în care părinții au investit în studiile mele să mai depind de ei încă un an", a declarat Dragoș Petruță, unul dintre tinerii care așteaptă să afle când va susține examenul de rezidențiat.

Protestul absolvenților de la Iași. Foto: FASMR

Candidaților la rezidențiatul din decembrie li s-au alăturat și colegii din anii mai mici de la Universitatea de Medicină „Gr.T. Popa" din Iași.

„Această amânare este o dovadă de neseriozitate din partea autorităților. Sunt student în anul întâi la Medicină, dar am venit să îmi susțin colegii din anii mai mari, pentru că mi se pare normal să dăm dovadă de solidaritate. Așteptăm cu interes răspunsul guvernului și orice măsură luată pentru deblocarea rezidențiatului", a declarat Cezar Barbu, unul dintre protestatari, citat de Agerpres.

Craiova: REZIDENȚIAT 2019, amânat de trei ori și tot incert

Nemulțumi de amânările repetate sunt și absolvenții din Craiova, care au ieșit cu zecile în Piața Mihai Viteazu din municipiul.

Zeci de tineri au protestat la Craiova. Foto: Facebook

„Rezidențiatul a fost programat pentru 10 noiembrie, însă această dată a fost modificată pentru că în ziua respectivă sunt programate alegerile prezidențiale. Apoi s-a stabilit data de 17 noiembrie, dar neavând ministru al Educației, ministrul Sănătății a amânat din nou, pentru data de 8 decembrie. Și nici această dată nu este sigură: din discuțiile cu juriștii, conform metodologiei pentru rezidențiat, data se mai poate amâna încă o dată, pentru că este un termen prevăzut pentru fiecare etapă, de semnare a ordinelor, stabilirea posturilor, validarea candidaților. Aceste etape pot dura 45 de zile. În aceste condiții nu avem nici o stabilitate. Mulți dintre noi s-au apucat de învățat de mai bine de un an de zile și este posibil ca examenul să nu se țină anul acesta", a declarat Ionuț Dragomir.

Protestul absolvenților din Cluj-Napoca. Foto: FACEBOOK

Alături de el, o fată în aceeași situație spune că „deja am intrat într-un ritm care nu e bun pentru noi. Este oboseală și incertitudinea asta nu ne ajută. Sperăm măcar să rămână examenul pe data de 8 decembrie, deja e a treia oară amânat și e prea mult".

Potrivit absolvenților, pe lângă faptul că rezidențiatul este cel mai important examen al carierei lor, fără de care cei șase ani de facultate nu au nicio valoare, iar amânarea examenului este un stres în pentru ei, în această perioadă nu au nici asigurare de sănătate.

Absolvenții spun că rezidențiatul este un examen greu, la care au de învățat peste 1.000 de pagini de sinteză, statistici, grila putând fi din orice rând, iar incertitudinea aceasta îi destabilizează psihic, pentru că viitorul lor profesional depinde de nota de la acest examen.

 

Cluj: Vrem respect, vrem să profesăm

Aproximativ 150 de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca au protestat, în această seară, față de amânarea examenului de rezidențiat și cer stabilirea unei date clare pentru acesta.

Protestatarii au purtat măști chirugicale și pancarte cu mesaje precum „Vrem să profesăm, nu vrem să plecăm", „Cerem 8 decembrie o certitudine",

„Am dorit puțin respect în acest sistem defect, noi am vrea să fie bine, dar politica ne ține".

Protestul absolvenților din Cluj-Napoca, Foto: FACEBOOK

„Se știa că trebuie acest examen de multă vreme și avem nevoie să se stabilească o dată clară pentru susținerea rezidențiatului. Este dificil să încercăm să ne concentrăm în situații de genul acesta, în loc să folosim timpul pentru a studia și pentru a ne pregăti. Ne vedem puși în situația în care să cerem o dată clară pentru a putea susține examenul, fiind anormal și chiar umilitor pentru noi să fim amânați la nesfârșit", a spus unul dintre organizatorii protestului, Mihai Oprea.

În acest an, la rezidențiat vor fi scoase la concurs 4.710 locuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel