Șeful OMS: Inegalitatea accesului la vaccinurile COVID-19 devine „grotescă”. VIDEO

Dana Lascu |
Data publicării:
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Print screen
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Print screen

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că inegalitatea accesului la vaccinurile COVID-19 dintre țările bogate și cele sărace „se adâncește” și devine „grotescă”. El a criticat și decizia unor state de a vaccina întâi persoanele sănătoase, în detrimentul personalului medical și al persoanelor din categoriile de risc. 

„În ianuarie, am declarat că lumea se află în pragul unui eșec moral catastrofal dacă nu se iau măsuri urgente pentru a asigura o distribuție echitabilă a vaccinurilor anti-COVID19. Avem mijloacele necesare pentru a evita acest eșec, însă este șocant să constatăm cât de puțin s-a făcut pentru a preveni acest lucru. (...) Decalajul dintre numărul de vaccinuri administrate în țările bogate și numărul de vaccinuri administrate via Covax se mărește și devine tot mai grotesc în fiecare zi”, a declarat dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, într-o conferință de presă. 

Sistemul internațional Covax, organizat și coordonat de OMS, își propune să furnizeze în acest an doze pentru 20% din populația a aproape 200 de țări și teritorii, și include un mecanism de finanțare pentru a ajuta 92 de țări defavorizate. Dar directorul OMS a remarcat că în unele țări s-a luat decizia inexplicabilă de a vaccina întâi persoanele sănătoase.

„Țările care vaccinează în prezent persoane mai tinere, sănătoase și cu risc scăzut de a contracta COVID-19 fac acest lucru în detrimentul vieții personalului sanitar, al persoanelor în vârstă și al altor grupuri cu risc din alte țări", a declarat șeful OMS.

„Țările mai sărace se întreabă dacă țările bogate gândesc cu adevărat ceea ce spun atunci când vorbesc despre solidaritate. Distribuția inechitabilă a vaccinurilor nu este doar ultraj moral. Este, de asemenea, autodistructiv din punct de vedere economic și epidemiologic. (..) Unele țări se luptă pentru a-și imuniza întreaga populație, în timp ce alte țări nu au nimic. Acest lucru poate oferi siguranță pe termen scurt, însă este un fals sentiment de siguranță”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel