Terapia endocrină, efecte secundare mai grave decât se credea

Angela Sabău |
Data publicării:
Cancer
Cancer

Terapia endocrină se pare că nu este chiar atât de lipsită de efecte secundare. Afecează mai grav femeile cu cancer lasân aflate în postmenopauză.

Terapia endocrină reduce calitatea vieții pacienților cu cancer de sân, în special pentru femeile aflate în postmenopauză, potrivit unui studiu publicat recent în Analele oncologiei.

Arlindo R. Ferreira, de la Institutul Gustave Roussy din Villejuif, Franța, și colegii au examinat datele pentru 4.262 de pacienți cu cancer de sân în stadii de la I la III din studiul de cohortă a cancerului Toxicities (CANTO). În cadrul acestui grup de studiu, 62,8% dintre pacienți au fost femei în postmenopauză și 37,2% au fost în premenopauză. 81,9% au primit tratament endocrin și 52,8% au primit chimioterapie, arată Medicalxpress.

Cercetătorii au descoperit că pacienții care au primit terapie endocrină au raportat un impact negativ general asupra punctajului lor sumar C30 și a calității vieții. Nu numai că acești pacienți au avut efecte negative persistente asupra funcțiilor lor sociale și emoționale, dar au avut, de asemenea, durere, insomnie și reacții adverse terapiei sistemice generalizate.

În schimb, pacienții cu chimioterapie nu par să aibă acest impact asupra scorului rezumat al C30. Cercetătorii au remarcat că, deși pacientele la premenopauză care au făcut chimioterapie au avut efecte secundare, cum ar fi imaginea corporală negativă, probleme financiare și deteriorarea fizică și cognitivă, aceste efecte secundare nu au afectat în mod semnificativ calitatea vieții lor, deoarece au avut o deteriorare nesemnificativă a scorului rezumativ C30.

 „Datele noastre contestă ideea comună că terapia endocrină este un jucător inocent în arena calității vieții și evidențiază faptul că selecția adecvată a femeilor pentru escaladarea tratamentului cu terapie endocrină ar trebui să fie o prioritate de cercetare”, scriu autorii.

Autorii au dezvăluit că au primit redevențe pentru acest studiu de la UpToDate, precum și subvenții de călătorie și sprijin financiar de la companii farmaceutice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel