Traumele din copilărie pot avea efecte în viața de adult: inima este afectată mai frecvent

Angela Sabău |
Data publicării:
Copil   Foto: Pixabay
Copil Foto: Pixabay

Experiențele traumatice din copilărie pot avea un efect de durată asupra sănătății inimii.

O recenzie publicată online de JAMA Cardiology a constatat că adulții care au avut mai multe experiențe traumatizante în copilărie (ACE) – au fost neglijați, au suferit abuzuri fizice, sexuale sau emoționale sau sau asistat la violență domestică - au avut dublu riscul de boli cardiovasculare și deces precoce, comparativ cu persoanele care nu au avut deloc astfel de experiențe.

Constatările nu sunt surprinzătoare, spune Jill Goldstein, profesor de psihiatrie și medicină la Harvard Medical School, deoarece cercetările anterioare au găsit legături puternice între evenimentele traumatice din copilărie și dezvoltarea problemelor de sănătate fizică și mentală. Acest lucru se datorează probabil, într-o anumită parte, efectelor stresului asupra corpului.

„Stresul afectează aproape fiecare boală cronică pe care o cunoaștem”, spune Goldstein, care este, de asemenea, director executiv al Centrului de inovație privind diferențele sexuale în medicină de la Spitalul General din Massachusetts. Și evenimentele stresante care apar în copilărie au fost legate de tot felul de condiții, inclusiv depresie, psihoze și alte tulburări psihiatrice și boli cardiometabolice.

„Copilăria este o perioadă cu adevărat critică de dezvoltare, așa că, atunci când apar aceste experiențe traumatizante, ele pot avea efecte de lungă durată asupra sistemelor corpului, inclusiv asupra sistemului vascular”, spune ea.

Stresul copiilor și bolile de inimă

Multe studii au arătat o legătură între experiențele traumatizante și bolile cardiovasculare. Cercetările publicate în urmă cu mai bine de 20 de ani au constatat că persoanele care au prezentat patru sau mai multe experiențe traumatizante au avut un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral.

Diferite experiențe de acest gen ar putea avea efecte diferite asupra corpului, în funcție de gravitatea evenimentului sau de modul în care individul vede evenimentul.

Declanșatori potențiali de risc

În analiza JAMA Cardiology, autorii au identificat trei motive principale pentru care evenimentele perturbatoare ale copilăriei ar putea fi legate de viitoarele probleme cardiace și ale vaselor de sânge.

Modificări comportamentale rezultate din traume. „Aceste evenimente sunt traumatizante psihologic”, spune Goldstein. „Pot produce comportamente dependente care rezultă din faptul că oamenii încarcă să se „trateze” singuro, fumând sau consumând alcool și droguri”, spune ea. În plus, persoanele care suferă de stres rezidual cauzat de incidente dureroase pot fi, de asemenea, mai predispuse la obiceiuri nesănătoase de viață, cum ar fi alimentația slabă sau lipsa de mișcare.

Modificări fizice ale corpului. De asemenea, pot exista modificări fizice induse de stres care afectează riscul. Când vă aflați într-o situație periculoasă, creierul și inima fac echipă pentru a vă ajuta să scăpați de probleme, pompând substanțe chimice care vă pot energiza corpul pentru a fugi de pericol. Dar, deși aceste organe pot funcționa bine împreună în momente periculoase, legătura dintre ele poate compune daunele atunci când apar evenimente dăunătoare psihologic. "Creierul și inima sunt conectate fiziologic, prin lucruri precum hormonii de stres și răspunsurile noastre imune. De asemenea, acestea sunt legate electric prin conexiuni nervoase, cum ar fi nervul vag, care se conectează și la intestin", spune Goldstein.

Mai mult, expunerea cronică la stres și la hormonii pe care îi produce poate afecta creierul în curs de dezvoltare, schimbând modul în care procesează frica, emoțiile și chiar memoria, au spus autorii recenziei. De asemenea, poate declanșa o cascadă de modificări fizice care pot duce la diabet, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, inflamație și creștere în greutate în zona centrală - toate acestea fiind periculoase pentru sănătatea inimii.

Modificări emoționale. Cercetările anterioare au arătat o legătură clară între experiențele traumatizante din copilărie și un risc crescut de tulburări psihiatrice, inclusiv anxietate, depresie și tulburări de stres post-traumatic, printre altele. Aceste condiții și, în unele cazuri, medicamentele utilizate pentru a le trata, pot crește riscul bolilor cardiovasculare, potrivit health.harvard.edu.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel