"Umblătorul", soluția pentru persoanele cu paralizie. 9 pacienți au făcut primii pași după 5 luni de terapie

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Umblatorul - FOTO: Freepik
Umblatorul - FOTO: Freepik

Mai multe persoane care sufereau de paralizie severă sau completă au reușit să facă primii pași după ce au participat la un program de recupare, arată un studiu. 

Mai multe persoane ce sufereau de paralizie severă sau completă cu leziuni la nivelul măduvei spinării au reușit să facă primii pași după ce au participat la un program de recuperare.

Concret, utilizându-se o combinație de stimulare electrică și terapie fizică intensă, nouă pacienți cu leziuni cronice ale coloanei vertebrale și-au recăpătat capacitatea de a merge, notează Science Alert.

Stimularea electrică poate inversa paralizia

Toți cei nouă pacienți au văzut îmbunătățiri imediat, iar alte semne au fost vizibile și la cinci luni de la intrarea în respectivul program, ca voluntari.

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la NeuroRestore (Elveția) a identificat exact grupurile de nervi stimulate de terapie, folosind șoareci ca punct de plecare.

Astfel, celulele nervoase care orchestrează mersul se găsesc în secțiunea de măduvă spinării care trece prin partea inferioară a spatelui nostru. Leziunile la nivelul măduvei spinării pot întrerupe lanțul de semnale de la creier, împiedicându-ne să mergem chiar și atunci când acești neuroni lombari specifici sunt încă intacți.

Incapabili să primească comenzi, acești neuroni ”de mers” devin efectiv nefuncționali, ceea ce poate duce la o paralizie permanentă a picioarelor.

Vezi și: Actriță, după diagnosticarea cu scleroză multiplă: Mi-aș fi dorit să fi fost atentă

Cercetări anterioare au demonstrat că stimularea electrică a măduvei spinării poate inversa o astfel de paralizie, dar nu era clar cum se produce acest lucru. Astfel, neurologul Claudia Kathe de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne (EPFL) și colegii săi au testat o tehnologie numită stimulare electrică epidurală pe nouă persoane, precum și pe un model animal.

Pacienții au fost supuși unui proces de neuroreabilitare intensivă, cu 45 ședințe pe săptămână, timp de cinci luni. În această perioadă măduva spinării a fost stimulată de un neurotransmițător implantat chirurgical, iar pacienții au fost asistați de un sistem robotic în timp ce se mișcau în mai multe direcții, reușind să facă și primii pași cu ajutorul unui ”umblător”.

Spre surprinderea cercetătorilor, pacienții recuperați au prezentat de fapt o reducere a activității neuronale în măduva spinării lombare în timpul mersului. Echipa crede că acest lucru se datorează faptului că activitatea a fost rafinată la un subset specific de neuroni care sunt esențiali pentru mers.

Vezi și: TILT, testul pentru determinarea tensiunii. Ce înseamnă dacă amețești când te ridici

Neuronii, ”poziționați în mod unic”

Aceștia au identificat o singură populație de neuroni necunoscuți anterior care pot interveni pentru a prelua conducerea după o leziune, care se găsește în laminele intermediare ale măduvei spinării lombare.

”Când te gândești la asta, nu ar trebui să fie o surpriză, deoarece în creier, atunci când înveți o sarcină, exact asta vezi, sunt din ce în ce mai puțini neuroni activați, pe măsură ce devii mai bun la ea”, a declarat Gregoire Courtine, unul dintre cercetători, pentru revista Nature, unde studiul a fost publicat.

Astfel, Kathe și echipa au modelat procesul la șoareci și au folosit o combinație de secvențiere a ARN-ului și transcriptomică spațială - o tehnică care permite oamenilor de știință să măsoare și să cartografieze activitatea genelor în anumite țesuturi - pentru a înțelege ce fac celulele.

Neuronii SC Vsx2::Hoxa10 sunt ”poziționați în mod unic” pentru a transforma informațiile din trunchiul cerebral în comenzi executive. Acestea sunt apoi transmise către neuronii responsabili de producerea mersului, explică Kathe și colegii în lucrarea lor.

Potrivit cercetătorilor, aceasta este doar o componentă dintr-un larg foarte complicat de celule de mesagerie și de recepție, motiv pentru care încă mai sunt lucruri de investigat.

Totodată, cercetătorii au concluzionat că ”aceste experimente au confirmat faptul că participarea neuronilor SCVsx2::Hoxa10 este o cerință fundamentală pentru recuperarea mersului după paralizie”. Mai mult decât atât, cercetarea ar putea duce la mai multe opțiuni de tratament, dar și la o îmbunătățire considerabilă a calității vieții pacienților care au diferite leziuni ale măduvei spinării.

Vezi și: Paralizia corzilor vocale, legătura cu bolile degenerative. Codruț Sarafoleanu: Am început să facem reeducarea deglutiției cu anumite trucuri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel