Zaharina provoacă diabet? LOVITURĂ DE TEATRU! STUDIUL care face lumină!

Dana Lascu |
Data publicării:
Indulcitorii artificiali nu sunt dietetici și nici buni, așa cum se crede
Indulcitorii artificiali nu sunt dietetici și nici buni, așa cum se crede

Un nou studiu elucidează misterul legat de zaharină și diabet.

Pentru cei care încearcă să ducă un stil de viață sănătos, alegerea dintre zahăr și îndulcitori artificiali precum zaharina, poate fi confuză. Un nou studiu condus de cercetători de la Centrul Medical Wexner de la Universitatea de Stat din Ohio și Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Ohio a descoperit că zaharina nu duce la dezvoltarea diabetului la adulții sănătoși, așa cum au sugerat studiile anterioare.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Microbiome (link direct studiu).

„Nu spunem că rezultatele studiilor anterioare sunt greșite, ci pur și simplu nu au controlat în mod adecvat lucruri precum condițiile de sănătate care stau la bază, alegerile dietetice și obiceiurile de viață”, a declarat George Kyriazis, profesor asistent de chimie biologică și farmacologie la Ohio State și autor principal a studiului. „Studiind zaharina artificială la adulți sănătoși, am izolat efectele sale și nu am găsit nicio schimbare în microbiomul intestinelor participanților sau în profilurile lor metabolice, așa cum a fost sugerat anterior”, a mai arătat acesta.

„Studiile anterioare din alte părți au sugerat că un consum de îndulcitori artificiali este asociat cu sindromul metabolic, creșterea în greutate, obezitatea și boala hepatică grasă nealcoolică. Aceste constatări au provocat îngrijorarea că un astfel de consum poate duce la rezultate de sănătate publică nedorite și lipsa studiilor intervenționale controlate au contribuit la confuzie”, a arătat autorul principal al studiului Joan Serrano, cercetător în departamentul de chimie biologică și farmacologie din statul Ohio.

Cum a fost făcut studiul

Un total de 46 de adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani și cu indici de masă corporală de 25 sau mai puțin au finalizat acest studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo.

Participanții au ingerat capsule care conțineau cantitatea zilnică maximă acceptabilă de zaharină, sau lactisol (un inhibitor al receptorului gustului dulce) sau zaharină cu lactisol, sau placebo, în fiecare zi timp de două săptămâni. Cantitatea maximă zilnică acceptabilă de zaharină este de 400 miligrame pe zi, care este mult mai mult decât ar ingera consumatorul mediu.

Studiul a exclus persoanele cu afecțiuni medicale acute sau cronice sau care iau medicamente care ar putea afecta funcția metabolică, cum ar fi diabetul, chirurgia bariatrică, boala inflamatorie intestinală sau antecedente de malabsorbție și gravidele sau femeile care alăptează.

Cercetătorii au testat, de asemenea, timp de 10 săptămâni, efectele unei doze și mai mari de zaharină la șoareci care nu au în mod genetic receptori ai gustului dulce cu aceleași rezultate: îndulcitorul artificial nu a afectat toleranța la glucoză sau nu a provocat modificări semnificative ale microbiotei intestinale sau efecte adverse aparente asupra sănătății.

„Zaharul, pe de altă parte, este bine documentat că ar contribui la obezitate, boli de inimă și diabet", a spus Kyriazis. „Așadar, atunci când li se oferă alegerea, îndulcitorii artificiali, cum ar fi zaharina, sunt câștigătorii clari pe baza tuturor informațiilor științifice pe care le avem în prezent”, a punctat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel