18 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să-ți pui un aparat dentar. Explicațiile medicului ortodont

Adisa Codruț |
Data publicării:
Aparat dentar. Foto: Spectacola
Aparat dentar. Foto: Spectacola

Tratamentele ortodontice implică, de cele mai multe ori, purtarea diverselor aparate dentare. Cu siguranță ați cunoscut sau ați văzut diverse persoane care au apelat la astfel de tratament pentru a avea un zâmbet frumos. Dr. Anca Oltean enumeră câteva lucruri foarte importante pe care trebuie să le știți înainte de a decide să purtați unul:

Dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, a explicat, pentru Spectacola.ro, care sunt lucrurile de care trebuie să țineți cont înainte de montarea unui aparat dentar. Iată lucrurile esențiale: 

1. „Înainte de montarea sau aplicare oricăror aparate dentare va fi nevoie de o evaluare făcută de medicul specialist, precum și de rezolvarea eventualelor probleme dentare (de la curățarea profesională a dinților, la tratarea cariilor).

2. Nu veți fi singura persoană care poartă aparate. Ați observat deja că acestea sunt purtate de oameni de toate vârstele, căci în prezent tehnica și tehnologia au făcut posibile conceptul de ortodonție fără limită de vârstă.

3. Aveți mare grijă la recomandările de extracții. În trecut era nevoie într-adevăr de multe extracții de dinți sănătoși, pentru a corecta ocluzia și dinții înghesuiți. În prezent însă se practică și ortodonția fără extracții. Căutați și a 2-a opinie medicală, ca să fiți confortabili cu alegerea făcută. 

4. Aplicarea aparatelor poate crea disconfort, inclusiv puțină durere, dar care trece repede. Medicul vă va recomanda întotdeauna ce să faceți ca să depășiți cu bine acest moment.

Ce probleme pot să apară odată ce sunt montate

5. Odată montate aparatele, este posibil să aveți probleme de vorbire. De ce? Pentru că este imposibil ca montarea unor aparate dentare pe suprafața dinților să nu vă afecteze vorbirea. Din fericire, veți învăța destul de repede să vorbiți corect, pe măsură ce vă obișnuiți cu aparatele. Nu vă faceți griji, există mai multe tipuri de aparate dentare astăzi și puteți alege pe acelea care sunt mai comod de purtat. Disconfortul în pronunțarea unor consoane poate apare în cazul aparatelor lingual, cele  care se montează în interior. Acestea dispar în 2-3 zile după ce se pacientul se acomodează cu purtarea lor.

6. S-ar putea să aveți un sentiment ciudat în primele săptămâni de la montarea aparatelor.  Sentimentul ciudat este dat de prezența aparatului care este perceput ca un corp străin. După 2-3 zile, sentimentul dispare, la fel ca și hipersialoreea (salivația abundentă) din primele zile.

7. Igiena dentară poate fi provocatoare, mai ales că trebuie să curățați cu atenție dinții și aparatele. Nu renunțați, curățarea atentă și corectă a acestora este cea mai importantă contribuție personală în reușita tratamentului. Poate ar fi cazul să vă achiziționați periuțe speciale interdentare și un duș bucal, vă vor fi de mare ajutor.

8. Atenție la resturile de hrană care pot rămâne prinse în aparate. Adesea, acest lucru creează probleme pe termen lung, dacă este trecut cu vederea. Pentru a preîntâmpina eventualele probleme apărute, mai ales în călătorie, vă sfătuim să aveți la îndemână strictul necesar, anume: periuță, pastă de dinți, ață dentară, periuțe inter-dentare. Părinții, mai ales, trebuie să fie atenți să le pregătească astfel de kituri copiilor care se duc la școală sau pleacă în excursii mai lungi.

Cum se face reglarea aparatelor și cât de dureroasă este ea, cât de repede se modifică alinierea dinților și dacă sunt buzele afectate, aflați de pe Spectacola.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel