6 lucruri pe care TREBUIE să le faci după 50 de ani dacă vrei să fii sănătos / sănătoasă

Dana Lascu |
Data publicării:

Vrei să fii sănătos / sănătoasă și după vârsta de 50 de ani? Iată 6 reguli care trebuie respetate cu strictețe: 

Dacă vrei să rămâi sănătos / sănătoasă după vârsta de 50 de ani trebuie să respecți următoarele reguli: 

1) Consumați cât mai puține alimente procesate

Le puteți înlocui cu mai multe: 

- Fructe de padure, deoarece sunt bogate în fibre, vitamina C și flavonoide antiinflamatoare, antioxidante. ...

- Legume cu frunze de culoare verde închis pentru că acestea conțin calciu, un mineral foarfte imporftant pentru oase. După vârsta de 50 de ani riscul de a face osteoporoză crește.

- Pește și Fructe de mare. Peștii precum somonul, codul, tonul și păstrăvul sunt o sursă bună de proteine, de care persoanele în vârstă au nevoie pentru a menține sau a recâștiga mușchii.

- Nuci și semințe.Conțin proteine vegetale și fibre care te fac să te simți sătul și ușurează tranzitul intetsinal. Recomandarea zilnică este de circa 24 de migdale, 18 caju, 35 de arahide. 

- Brânză de vacă. Conține calciul de care au nevoie pentru oase sănătoase.

- Fasole și leguminoase. Reduc colesterolul, au puține calorii, sunt bogate în fier, potasiu și magneziu.

- Bea multă apă. Apa e necesară tuturor proceselor din organism, dar pe măsură ce îmbătrânim, nu mai avem un mecanism de sete la fel de bun ca în tinerețe.

Trebuie să bem mai multă apă după 50 de ani, spre exemplu, pentru a contracara efectele scăderii funcției intestinului odată cu înaintarea în vârstă. Și amintiți-vă că de multe ori credem că ne este foame când de fapt ne este sete.

2) Mergeți la doctor pentru analize de rutină

De la vârsta de 50 de ani în sus o serie de teste de screening pentru cancer devin cruciale. Cel mai bun mod de a preveni bolile care scurtează viața este de a le detecta din timp. Spre exemplu, o colonoscopie (toți bărbații după 45 de ani ar trebui să facă anual una) care poate diagnostica din timp un cancer de colon sau de prostată. Tot anual se pot face testul PSA, care poate arăta prezența unui cancer, sau mamografia și ecografia abdominală la femei, care pot depista cancerul de sân sau cel ovarian pentru altele.  

3) Dormiți bine!

Un somn bun este esențial pentru o sănătate bună și o viață mai lungă. Somnul de proastă calitate a fost legat de creșterea în greutate, diabet, cancer, boli cardiovasculare, depresie, chiar și demență. Asta pentru că organismul se repară în timpul somnului, eliminând toxinele din corp, reparând leziunile celulare și calibrând metabolismul. Experții, inclusiv Fundația Națională americană a Somnului, recomandă adulților să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte. 

4) Exerciții fizice pentru oase și mușchi

Antrenamentul de forță (sau antrenamentul de rezistență) este excelent pentru a menține metabolismul funcțional, pentru menținerea unei greutăți sănătoase și pentru păstgrarea masei musculare, care de atrofiază odată cu înaintarea în vârstă. După vârsta de 50 de ani, antrenamentul de forță devine cheie și pentru sănătatea oaselor. Până la vârsta de 40 de ani, densitatea noastră osoasă scade cu aproximativ 1% anual, iar după această vârstă scăderea poate fi mai mare în fiecare an. Când ne antrenăm cu greutăți, mușchii trag de os, ceea ce crește densitatea osoasă. Ținta e să facem două antrenamente de forță pe săptămână.

5) Mergeți la dentist

Boala parodontală - care afectează oasele și gingiile din jurul dinților - este o afecțiune al cărei risc crește după vârsta de 50 de ani. Dacă nu este tratată, poate duce la pierderea dinților. Mai mult, studiile au legat boala parodontală de alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și diabetul, dar și Alzheimer sau Parkinson. 

6) Aveți grijă de sănătatea mentală

Probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia, pot să apară odată cu vârsta, chiar și la persoanele care nu au experimentat așa ceva în anii tinereții. Semnele pot fi subtile - dacă vă confruntați cu iritabilitate crescută, oboseală sau tulburări de somn, discutați cu medicul dumneavoastră. Și nu uitați să râdeți! Râsul poate stimula circulația și poate ajuta la relaxarea musculară, ambele putând contribui la reducerea unora dintre simptomele fizice ale stresului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel