6 moduri de a-ți îmbunătăți sănătatea plămânilor

Angela Sabău |
Data publicării:
Mișcare, sport, sănătate
Mișcare, sport, sănătate

Iată care sunt cele mai bune metode de a ne menține sănătatea plămânilor.

S-ar putea să nu știți, dar plămânii - la fel ca multe dintre organele voastre - au o putere de rezervă pentru a vă ajuta să treceți prin situații care vă stresează sănătatea. Această capacitate în exces, numită rezervă fiziologică, vă ajută plămânii să reziste la infecții și boli cronice.

Rezerva pulmonară este robustă când suntem tineri, dar se diminuează în timp, ca parte a procesului normal de îmbătrânire. Fumatul sau afecțiunile pulmonare pe termen lung, cum ar fi astmul bronșic, bronșita cronică sau emfizemul, pot accelera acest declin. Rezerva diminuată ne face mai vulnerabili la o problemă pulmonară nouă sau bruscă. „Dacă aveți o infecție severă și începeți cu o funcție pulmonară mai scăzută în comparație cu periaoda când erați mai tânăr, aveți o capacitate de rezervă mai mică și nu veți tolera și infecția”, spune dr. Richard Schwartzstein, șef de îngrijire pulmonară, critică și Divizia de Medicină a Somnului la Centrul Medical Beth Israel Deaconess, afiliat la Harvard.

Pentru a nu pierde această rezervă, luați măsuri pentru a vă ajuta să creșteți sau să vă susțineți rezerva pulmonară și să maximizați sănătatea pulmonară. Iată șase strategii care ar putea ajuta.

1. Exerciții de intensitate moderată

Exercițiul de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos, face să pompeze inima și plămânii, determinându-ne să respirăm adânc. Respirațiile adânci deschid toate zonele plămânilor și ajută la eliminarea secrețiilor pulmonare acumulate (mucus). „Zonele în care se colectează secrețiile sunt locuri bune pentru ca virusurile sau bacteriile inhalate să se stabilească, să se reproducă și să crească”, explică dr. Schwartzstein, „deci cu cât puteți elimina mai multe secreții, cu atât este mai bună pentru plămâni”.

2. Evitați expunerea la fum și poluare

Când inhalați toxine, plămânii secretă mucus, care captează toxinele. Tușind, mucusul îndepărtează toxinele din plămâni. Dar, cu cât sunt mai multe toxine la care sunteți expus - poate din cauza incendiilor, a fumatului pasiv sau a poluării - cu atât veți produce mai mult mucus, ceea ce vă poate face să respirați mai greu.

Dacă nu puteți evita expunerea la fum sau poluare, Dr. Schwartzstein vă recomandă să purtați o mască de față. Masca poate fi eficientă și dacă aveți astm sau alergii care pot declanșa spasme ale căilor respiratorii, mai ales dacă sunteți expus la aer rece. „Măștile sunt utile pentru că respiri aer mai cald și umidificat”, spune dr. Schwartzstein. "Aerul rece poate provoca spasme ale căilor respiratorii, în special la persoanele cu astm."

3. Renunțați la fumat

Nu există o cantitate sigură de fumat. Fumatul ,chiar și puțin, te face vulnerabil la infecții și poate duce la cancer pulmonar. „Am descoperit că, chiar și în cantități mici, fumatul poate deteriora plămânii într-o varietate de moduri. Provoacă iritații pulmonare, inflamații și creșterea secreției de mucus”, spune dr. Schwartzstein.

4. Respirați adânc

Respirația profundă vă ajută să extindeți toate regiunile plămânilor și să eliminați secrețiile. Puteți face un antrenament care presupune respirație profundă (cum ar fi yoga) sau pur și simplu faceți un exercițiu de respirație profundă. Un bonus frumos: respirația profundă vă ajută să vă reduceți ritmul cardiac și tensiunea arterială. „Petreceți 30 de minute pe zi făcând respirație profundă, distanțată pe tot parcursul zilei”, sugerează dr. Schwartzstein.

Un exercițiu ușor de respirație profundă: așezați-vă sau întindeți-vă într-un loc confortabil. Respirați încet și profund prin nas, ținându-vă umerii nemișcați și lăsând burta să se extindă spre exterior. Acum expirați prin nas sau gură și relaxați-vă burta. Repetați timp de cinci minute. Este în regulă să includeți câteva respirații superficiale, după cum este necesar, până când vă găsiți ritmul.

5. Schimbați-vă poziția

Schimbarea poziției cel puțin o dată pe oră este bună pentru plămâni. "Ieșiți dintr-un scaun și schimbați-vă poziția - faceți câteva îndoiri adânci ale genunchiului sau aplecați-vă și respirați profund. Acest lucru va face ca aerul să circule în toate regiunile plămânilor pentru a elimina secrețiile", spune dr. Schwartzstein.

6. Mențineți-vă greutatea sub control

A fi supraponderal pune la încercare mușchii care mișcă plămânii, în special diafragma, care extinde plămânii atunci când se deplasează în jos în abdomen. "La persoanele cu abdomen mare, mișcarea descendentă a diafragmei este afectată, astfel încât plămânii nu se extind la fel de mult", notează dr. Schwartzstein. Pierderea în greutate va reduce activitatea respirației.

Ajută în cazul infecției COVID-19?

S-ar putea să vă întrebați dacă îmbunătățirea stării de sănătate a plămânilor vă va oferi mai multă capacitate de a face față COVID-19 dacă se întâmplă să vă îmbolnăviți. „Nu avem încă nicio dovadă cu privire la beneficiile specifice pentru COVID”, spune dr. Schwartzstein, „dar orice puteți face pentru ca plămânii să funcționeze la cel mai bun nivel ar trebui să vă îmbunătățească șansele de a face față unei infecții respiratorii precum COVID”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel