Ajuns la spital cu COVID, bolnavul află că are și diabet. Prof dr Constațin Ionescu-Târgoviște: s-au descoperit des cazuri

Florina Pop |
Data publicării:
EXCLUSIV
Diabet
Diabet

Prof dr Constantin Ionescu-Târgoviște a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de profesorul Irinel Popescu, despre problemele pacienților cu diabet în timpul pandemiei  COVID-19. 

Invitat în emisiunea Academia de Sănătate, realizată de profesorul Irinel Popescu, prof dr Constantin Ionescu-Târgoviște spune că au fost descoperite cazuri de diabet la bolnavii ajunși în spital cu COVID.

”În această perioadă pandemică, foarte des s-au descoperit cazuri de diabet în momentul când bolnavul ajunge deja având o infecție cu coronavirus și cu această ocazie se constată că el are și diabet, care nu era anterior cunoscut”, afirmă prof dr Constantin Ionescu-Târgoviște.

Potrivit specialistului, diabetul și obezitatea reprezintă una din cauzele ”majore cu care se asociază boala COVID”. ”Majoritatea pacienților obezi au diabet, cunoscut sau necunoscut. (...) Date mai precise noi avem la Institutul nostru de diabet, din 1941, când profesorul Ion Pavel a înființat primul centru anti-diabetic din lume. Nu existau asemenea centre. Diabetul a fost asociat în majoritatea țărilor cu Endocrinologia, care este foarte largă prin numărul de afecțiuni”, precizează profesorul. Nu și în România, unde de la început diabetul a fost separat de Endocrinologie.

Diabetul ”a pornit de la procente mici și a ajuns la procente de zece ori mai mari”, și va continua să crească, consideră prof Ionescu-Târgoviște.

”Diabetul este o boală metabolică, complexă, care e cunoscută din antichitate, dar a cărei incidență și prevalență a continuat să crească exploziv aproape începând de la mijlocul secolului trecut. Prin prezența și prin marea prevalență care afectează în multe țări cam o treime din populație (...) se plasează printre principalele cauze de mortalitate care se produce prin afectarea multi-organică; boala cardiovasculară, în ultimă instanță, e o boală metabolică și prin ea decurg foarte multe corelații cu alte patologii: renală, cerebrală, pulmonară.

Practic, insulina, care este reglatorul metabolismului energetic distribuie carburanții și ajută la utilizarea lor în întregul proces al vieții și al activității noastre de zi cu zi”, afirmă prof Constantin Ionescu-Târgoviște.

Cu ce probleme s-au confruntat și încă se confruntă unii bolnavi de diabet în timpul pandemiei COVID puteți afla din video-ul de mai jos

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel