ALERTĂ! Pipote de pui, retrase din Carrefour după ce s-a constatat că au Salmonella. Simptomele infecției:

Dana Lascu |
Data publicării:
Pipote de pui retrase din Carrefour pentru că sunt contaminate cu Salmonela
Pipote de pui retrase din Carrefour pentru că sunt contaminate cu Salmonela

Societatea COPANEX S.R.L. a inițiat retragerea de la comercializarea în magazinele Carrefour din toată țara a unui lot din produsul „PIPOTE PUI 500G”, ca urmare a evidențierii prezenței Salmonella Enteritidis în produs. Iată ce sunt Salmonella și salmoneloza, boala dată de aceste bacterii, dar și cât de periculoase pot fi: 

CARREFOUR ROMÂNIA S.A. retrage de pe piață și recheamă de la consumatori următorul produs cu datele de identificare de mai jos:
Denumire produs: PIPOTE PUI 500G COPANEX
Cod EAN: 7896589533311
Lot/DLC: 080921 / 15.06.2022
Se recomandă persoanelor care dețin produse din lotul descris mai sus să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, se arată în alerta postată pe site-ul ANSVSA.

Lista tuturor magazinelor CARREFOUR unde acest produs a fost vândut AICI: 

Ce este Salmonella și care sunt simptomele infectării

Salmonella poate provoca afecțiuni grave stomacale sau intestinale – boală numită salmoneloză. Potrivit Dr. George Gherlan, medic primar Boli infecțioase, de la Centrul Medical de Diagonistic și Tratament „Victor Babeș”, există peste 2.500 serotipuri de Salmonella. 

„Bacteria Salmonella trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om și poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe.

Simptomele infecției cu Salmonella - salmoneloza - sunt, de obicei, gastro-intestinale : diaree (uneori cu sânge), febra, greață, vomă, crampe abdominale. Aceste simptome pot fi severe, în special la copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele cu sistemul imunitar slăbit (cum ar fi cele cu HIV / SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi). Simptomele pot să apară după 6 - 72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella (perioada de incubație) și durează în general până la o săptămâna. În cazurile severe, diareea poate fi atât de gravă iar deshidratarea atât de accentuată încât bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide și electroliți intravenos.

Procesul infecțios începe numai după ce bacteriile Salmonella, nu doar toxinele lor, ajung la nivelul tractului gastro-intestinal. Ele intră în intestinul subțire și se multiplică în peretele acestuia (formă localizată). Răspunsul local la endotoxinele eliberate este enterita și tulburările gastro-intestinale. În formă generalizată a bolii, bacteriile Salmonella trec din intestin în sânge și sunt transportate la diverse organe (ficat, splina, rinichi), unde formează focare secundare - abcese (formă septică). Endotoxinele acționează în primul rând asupra sistemului vascular, lucru manifestat prin creșterea permeabilității și scăderea tonusului vaselor; că rezultat al infecției apar și dezechilibrul reglării termice (frisoane, febra), vomă și diaree. În formele severe ale bolii este destabilizat metabolismul organismului prin pierderea unei cantități apreciabile de lichide și electroliți, se reduce volumul de sânge circulant și tensiunea arterială, existând pericolul apariției unui șoc hipovolemic (insuficientă circulatorie acută consecutivă unei diminuări rapide a volumului sangvin circulant). Șocul septic (insuficientă circulatorie acută consecutivă unei septicemii) este, de asemenea, o posibilitate evolutivă”, arată specialistul, într-un material postat pe pagina Centrului de Diagnostic și Tratament. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel