Aparat care depistează substanțele psihoactive din sânge, cumpărat la SJU Focșani

Adisa Codruț |
Data publicării:
Spitalul Județean de Urgență Sf Pantelimon din Focșani, Vrancea. Foto: SJU Focșani
Spitalul Județean de Urgență Sf Pantelimon din Focșani, Vrancea. Foto: SJU Focșani

Spitalul Judeţean din Focşani a cumpărat, în premieră, un aparat care depistează substanţele psihoactive din sânge la persoanele decedate şi la consumatorii în viaţă, care va funcţiona în cadrul secţiei de Medicină Legală.

Aparat, Focșani. Spitalul Judeţean de Urgenţă ''Sf. Pantelimon'' din Focşani a achiziţionat, în premieră pentru unitatea medicală, un aparat care depistează substanţele psihoactive din sânge atât în cazul persoanelor decedate, cât şi în cazul consumatorilor în viaţă, care va funcţiona în cadrul secţiei de Medicină Legală.

"Vă prezentăm astăzi, ca noutate, componenta toxicologică a aparatului Gaz Cromotograf, pe care anul trecut l-am achiziţionat. Anul acesta am pus în funcţiune aparatul alcool şi am reuşit să achiziţionăm inclusiv componenta toxicologică. Pentru Vrancea este o premieră, şi poate nu doar pentru noi, ci şi pentru judeţele din Moldova. Din zilele următoare sperăm să putem să avea imediat determinarea probelor toxicologice pentru cei care vin şi li se recoltează astfel de probe", a declarat managerul Spitalului Judeţean, juristul Constantin Mândrilă, joi, cu ocazia prezentării noului aparat, potrivit Agerpres.

Aparat, Focșani. Poziția șefului de la Medicină Legală

Potrivit şefului secţiei de Medicină Legală Vrancea, unde a fost instalat aparatul, această achiziţie reprezintă "un pas înainte în analiza toxicologică în Vrancea".

"Este vorba despre un aparat, un detector spectometru de masă, care va funcţiona cuplat cu un gaz cromatograf. Dacă anul trecut am achiziţionat un gaz cromatograf pentru determinarea alcoolemiei în probele biologice, acum facem un pas înainte în analiza toxicologică şi ne referim aici la posibilitatea de a detecta substanţe chimice necunoscute la momentul efectuării autopsiei medico-legale sau substanţe interzise la persoana în viaţă. De exemplu, în cazul conducătorilor auto testaţi în trafic pentru consum de substanţe interzise, putem determina acest lucru în analiza de sânge. Este un pas înainte în toxicologia medico-legală a judeţului Vrancea, dar chiar şi în toxicologia medico-legală din România. Astfel de analize la momentul de faţă se fac la nivelul institutelor de medicină legală, iar la nivel judeţean sunt puţine judeţe în România care pot efectua asemenea analize toxicologice. Intrăm cu această analiză în secolul XXI în ceea ce priveşte tehnologia mondială", a declarat şeful secţiei de Medicină Legală Vrancea, medicul Silviu Lucasievici.

Investiţia pentru acest aparat se ridică la suma de 230.000 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel