Bacteriile se pot deghiza pentru a evita să fie detectate de antibiotice

Georgiana Ioniță / 26 sep 2019 / 14:19
Infecția este produsă de un virus
Infecția este produsă de un virus

Bacteriile îşi pot schimba temporar forma pentru nu fi detectate de sistemul imunitar şi de antibiotice, conform unei concluzii formulate de o echipă de cercetători din Marea Britanie, informează joi Press Association.

Cercetătorii britanici consideră că studiul lor, publicat în Nature Communications, este primul care demonstrează că bacteriile îşi pot schimba forma în corpul uman ascunzându-şi peretele celular în interiorul lor, anunță Agerpres. 

Peretele celular este deseori ţinta antibioticelor, iar prin ''mascarea'' acestuia, microorganismele care provoacă boli infecţioase reuşesc să evite impactul distructiv al medicamentelor care le vizează - o potenţială cauză a rezistenţei bacteriilor la antibiotice.

''Este ca şi cum bacteria ar purta o vestă reflectorizantă'', a descris autoarea principală a studiului, Katarzyna Mickiewicz, profesor la Universitatea Newcastle, referindu-se la peretele celular.

''Acesta le conferă o formă regulată - spre exemplu de tijă sau de sferă - le dă putere şi le protejează, însă totodată le face foarte vizibile, în special pentru sistemul imunitar uman şi pentru antibiotice precum penicilina. Ceea ce am observat este că în prezenţa antibioticelor, bacteriile pot să se modifice, de la o formă cu pereţi foarte regulaţi la una complet aleatorie - o stare în forma literei 'L' cu deficit de perete celular - scăpând astfel de vesta reflectorizantă şi ascunzându-se în interiorul lor. Luând o astfel de formă, corpul nu mai poate recunoaşte cu uşurinţă bacteriile, aşa că nu le atacă, acelaşi lucru întâmplându-se şi cu antibioticele'', a explicat Katarzyna Mickiewicz.

Oamenii de ştiinţă de la Newcastle University au utilizat tehnici de ultimă generaţie pentru a analiza mostre prelevate de la pacienţi vârstnici diagnosticaţi cu recurenţă a infecţiei tractului urinar (ITU).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus rezistenţa la antibiotice pe lista celor mai mari ameninţări la adresa sănătăţii publice, a securităţii alimentare şi a dezvoltării

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy