Când poate fi considerat un pacient oncologic ca fiind ”vindecat”. Mircea Dediu (SANADOR): Cinci ani foarte importanți

Rodica Mitu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Foto Pexels
Foto Pexels

Medicul Mircea Dediu a fost întrebat când poate fi considerat un pacient oncologic ca fiind „vindecat”.

Dr Mircea Dediu, șeful Secției Oncologie Medicală, Centrul Oncologic SANADOR, a oferit un interviu în exclusivitate pentru DC News și DC Medical chiar de Ziua Mondială a Cancerului.

După ce a explicat ce traseu trebuie să parcurgă și ce trebuie să facă pas cu pas un pacient cu o afecțiune oncologică, a fost întrebat când se poate spune că un pacient este salvat și poate să trăiască liniștit în continuare.

Sanador

„În mod clasic, se consideră o perioadă arbitrară de cinci ani. După tratament, timp de cinci ani se urmărește evoluția și în ce măsură boala a rămas vindecată sau a recidivat. De ce cinci ani? Generalizând, să spunem că recăderile, dacă acestea apar, atunci ele apar în primii doi, trei ani. Atunci sunt mai frecvente. Sigur că se poate întâmpla și la patru ani, dar mult mai rar. După cinci ani, se consideră că s-a rezolvat problema”, a spus medicul Mircea Dediu.

„Cel mai bine este să înțelegi că ai trecut printr-o experiență, că medicii s-au străduit, că terapiile s-au administrat, că rezultatele s-au înregistrat. După acei cinci ani, ție îți revine cea mai importantă sarcină, și anume să previi apariția unei eventuale noi situații similare. Revenim astfel la stilul de viață. După un asemenea episod, să avem înțelepciune și să avem grijă cu greutatea, sedentarismul, alcoolul, și așa mai departe. Cam așa văd eu lucrurile”, a explicat Mircea Dediu.

 

 

Traseul pacientului oncologic, cu dr. Mircea Dediu. INTERVIURILE DC NEWS ȘI DC MEDICAL

 

În cadrul interviului de mai sus, veți afla de ce în ziua de azi este nevoie de o echipă complexă și extinsă de specialiști pentru a stabili tratamentul unui pacient, cine este cel care conduce și girează această echipă, cum și în funcție de ce se stabilesc secvențele terapeutice pe care le va urma pacientul. 

De asemenea, veți afla de la reputatul oncolog și detalii despre tratamente de ultimă oră.

Nu în ultimul rând, veți afla și ce trebuie să facă pacienții oncologici pentru a se feri de infecția cu coronavirus și cum se procedează în aceste condiții pentru ca un pacient să poată face în siguranță investigații necesare sau să urmeze tratamentul oncologic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel