Câți PAȘI trebuie să faci pe zi ca să nu dezvolți cancer. Dediu: Valabil pentru noi TOȚI. Protecție împotriva tumorilor MALIGNE

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cati pasi trebuie sa faci pe zi ca sa nu faci cancer - Foto: Pexels @Daniel Reche
Cati pasi trebuie sa faci pe zi ca sa nu faci cancer - Foto: Pexels @Daniel Reche

Dr. Mircea Dediu, medic primar oncologie, șef secție Oncologie Medicală la Centrul Oncologic SANADOR, a vorbit despre screeningul genetic.

"Un aspect este situația în care există în familie mai multe cazuri care recomandă anumite explorări genetice, care să identifice, iată, o mutație sau o situație genomică ce poate să predispună la apariția diverselor tumori în familie.

Sigur că recomandarea este ca membrii familiei să facă anticipat evaluări și în măsura în care se identifică același lucru să urmeze recomandările de screening, cum se spune, pentru a evalua posibilitatea apariției tumorii în mod anticipat.

Un alt aspect este atunci când nu există o filiație identificată ereditar. Marea majoritate a populației nu se află în acest context, iar pentru această mare majoritate a populației recomandarea este să urmeze ceea ce se cheamă ”recomandări de viață sănătoasă”.

Acestea sunt valabile pentru noi toți, indiferent dacă avem în familie sau nu. Dacă ar fi să sumarizăm, vorbim aici de:

- renunțare la fumat, pentru cei care fumează,

- limitare, ca să nu spunem eliminare completă, a consumului de alcool.

În ultimul timp se recunoaște că alcoolul ar fi al doilea factor cancerigen după fumat.

Câți PAȘI trebuie să faci pe zi ca să nu faci CANCER

Al treilea lucru important, nu am să mă refer la dietă pentru că sunt tot felul de lucruri controversate, am să spună că greutatea corporală trebuie să fie în limite normale și, dacă asta se întâmplă, există foarte mari beneficii.

Nu în ultimul rând, activitatea fizică. Sunt date care sunt uimitoare, care arată ce impact deosebit, inclusiv în prevenția cancerului, are activitatea fizică.

Când spun activitate fizică nu mă refer la mersul la sală și ore întregi de ridicat greutăți, ci e vorba de activitate fizică ce ar trebui să fie curentă pentru fiecare, de genul să mergi o stație sau două pe jos de tramvai, dacă stai la etajul opt să urci până la șase cu liftul și două să le urci pe jos, să te duci la supermarketul de la stația următoare, despre asta este vorba.

Un 5.000 de pași pe zi aduce o protecție extrem de importantă, inclusiv pe apariția tumorilor maligne", a declarat Mircea Dediu, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare".

Imunoterapia, "arsenal terapeutic în cancerul pulmonar". Dr. Dediu: Supraviețuire până la 3 ANI, lucru care nu se putea discuta înainte

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel