Cum te pot ajuta sunetele să rezolvi problemele în somn

Timp de secole, un vechi proverb spunea că somnul este cel mai bun sfetnic. Să dormi cu gandul la o problemă, iar dimineața vei găsi soluția. Albert Einstein a fost un susținător uriaș al soluțiilor din somn, care nu numai că dormea zece ore în fiecare noapte, dar a promovat și ideea de pauze de somn pe parcursul zilei.

Oamenii de știință știu că somnul este important pentru menținerea unei funcționări cognitive optime. Pe lângă faptul că acesta contribuie la starea de sănătate fizică și a creierului, somnul este considerat cu un rol fundamental în modul în care reținem informații noi. Acest proces este, în general, denumit consolidare a memoriei, unde în mod esențial sortăm toate informațiile adunate în timpul zilei noastre de trezire și le înregistrăm în centrele corticale superioare, notează NewAtlas. 

Cercetări mai specifice au încercat să stabilească dacă somnul îmbunătățește performanțele de rezolvare a problemelor, iar rezultatele au confirmat în cea mai mare parte vechiul proverb. Incubarea unei probleme în timpul somnului poate crește șansele de a găsi o soluție, în special în fața unor probleme dificile.

Cercetătorii din noul studiu s-au întrebat dacă anumite semne de sunet pot fi utilizate pentru a îmbunătăți capacitatea noastră de a rezolva problemele în timp ce dormim. Pentru a testa ipoteza, un număr de subiecți au primit sarcina de a rezolva puzzle-uri asociate cu semne de sunet individuale. Odată ce fiecare subiect nu a reușit să rezolve șase puzzle-uri, au fost trimiși acasă cu un sistem portabil de monitorizare a somnului cu electroencefalogramă.

Dispozitivul a fost setat să detecteze când subiectul intră în starea de somn în undă lentă și, odată în faza dorită de somn, au fost redate trei dintre cele șase sunete unice, care corespund cu puzzle-urile pe care subiectul nu reușise să le rezolve. A doua zi, fiecare participant s-a întors la laborator pentru a încerca să rezolve cele șase puzzle-uri pe care nu au reușit să le rezolve în seara precedentă.

Rezultatele remarcabile au scos la iveală faptul că subiecții care au rezolvat în mod semnificativ mai multe puzzle-uri care au fost sunate cu sunet peste noapte, în comparație cu puzzle-urile fără semne de peste noapte. De fapt, cu 55 la sută mai multe puzzle-uri erau rezolvate dacă subiectul și-a redat sunetul corespunzător peste noapte în timp ce dormeau.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel