DOBUTAMINUM - prospect

DCMedical Team |
Data publicării:
Soluție perfuzabilă. Foto: Pexels
Soluție perfuzabilă. Foto: Pexels

DOBUTAMINUM - prospect. Acţiune: Simpatomimetic cu efect inotrop pozitiv; agonist al receptorilor beta 1, cu creşterea tuturor funcţiilor miocardului;

DOBUTAMINUM - prospect

Denumirea comercială: DOBUTAMINA, DOBUTAMINA ADMEDA;

Prezentare: Concentrat pentru soluție perfuzabilă, soluție perfuzabilă;

Indicații: Stimularea inotropismului în stări de hipoperfuzie, la pacienţi cu debit cardiac insuficient. Suport inotrop necesar pacienţilor cu presiuni ventriculare de umplere anormal de crescute (insuficiență cardiacă (IC) acută, infarct miocardic acut (IMA), şoc cardiogen, după intervenţii chirurgicale pe cord, supradozare de p-blocante, IC cronică; stări de hipoperfuzie acută secundară traumatismelor, intervenţiilor chirurgicale, septicemiilor sau hipovolemiei, când ensiunea arterială (TA) medie este peste 70 mmHg şi presiunea pulmonară capilară este de 18 mmHg sau mai mare, cu răspuns inadecvat la volumul de umplere şi presiune ventriculară de umplere crescută; debit cardiac scăzut ca urmare a ventilaţiei mecanice cu presiune expiratorie pozitivă). Testarea în scop diagnostic a bolii coronariene.

Contraindicații: Hipersensibilitate.

Atenție!: Soluţiile saline nu trebuie utilizate în reconstituirea dobutaminei clorhidrat. Doza trebuie redusă sau chiar se poate opri temporar tratamentil dacă apar creşteri nedorite ale frecvenţei cardiace sau presiunii sistolice sau dacă apar fenomene aritmice. Precauţie în cazul pacienţilor cu flutter atrial, fibrilaţie atrială, IMA. Nu îmbunătăţeşte hemodinamica la majoritatea pacienţilor cu obstrucţii mecanice care împiedică fie umplerea, fie golirea ventriculară, sau pe amândouă. Răspunsul inotrop poate fi inadecvat în cazul pacienţilor cu o marcată reducere a complianţei ventriculare. Trebuie monitorizate atent frecvenţa cardiacă, ritmul cardiac, debitul cardiac, TA şi ritmul de perfuzie. Atenţie în şocul cardiogen cu hTA severă. Unele efecte hemodinamice ale dobutaminei pot să difere la copii în comparaţie cu adulţii. Copiii trebuie monitorizaţi cu mare atenţie. Terapia cu dobutamină se va întrerupe prin reducerea gradată a dozei. Efectele dobutaminei pot fi contracarate de p-blocante. Precauţie: în sarcină.

Reacții adverse: Creşterea excesivă a frecvenţei cardiace şi a presiunii sistolice, aritmii ectopice; flebită la nivelul injectării intravenoase; greaţă, dureri de cap, durere anginoasă, dureri toracice nespecifice, palpitaţii, tahipnee şi reacţii sugestive pentru hipersensibilitate (erupţii eritematoase, febră, eozinofilie şi bronhospasm).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel