Donare de sânge, acțiune organizată în Maramureșul istoric

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Sânge
Sânge

O acțiune de donare de sânge este organizată la Vișeu de Sus, în Maramureș, joi, 26 septembrie. Maramurșenii sunt chemați să doneze sânge, pentru a salva alte vieți.

Organizatorul evenimentului, Vasile Vlașin, a postat informațiile pe pagina de socializare a Asociației „Părinți salvatori”. „Dragilor, vă dau întâlnire JOI, 26 Septembrie 2019, la Vișeu de Sus, pentru o acțiune specială de DONARE DE SÂNGE!

Pentru că Spitalul este în renovare, donarea se va face la unul din pavilioanele din curtea interioară.
Vom pune indicatoare de semnalizare, ca să ne găsiți ușor”, a scris el pe pagina de socializare, unde se găsește și un număr de telefon, pentru programare. Scopul este de a se evita statul la rând.

Vasile Vlașin a explicat că motivul pentru care se implică în astfel de acțiuni este criza generalizată de sânge, din toată țara. „În toată țara avem o criză a sângelui, dar în Maramureș se pare că e mai mare decât în altă parte, Centrul de Transfuzii Sanguine putând asigura doar 50% din necesarul Spitalului Județean, de exemplu”, a explicat el.

Despre criza din Maramureșul istoric, respectiv partea de nord a județului, el a arătat că în primul rând distanța mare față de centrul de transfuzii este unul dintre motive.

„Încă din anul 2016 am organizat, împreună cu Centrul de Transfuzii Sanguine campanii de informare și mobilizare a populației pentru a dona sânge, deplansând echipe mobile ale CTS în localități precum Borșa, Vișeu de Sus, Sighetu-Marmației, dar și Târgu Lăpuș.

De fiecare data actiunile #PărințiSalvatori sunt încheiate cu succes, numărul celor care doresc să doneze fiind mai mare decât capacitatea de recoltare a unei zile.

Din păcate, Centrul de Transfuzii nu are personal suficient și nu putem organiza deplasări în teren mai des, dar mă bucură faptul că în localitățile menționate am reușit să formăm deja un grup de donatori fideli”, a mai menționat el.

Organzaitorul evenimentului a mai arătat că a făcut o propunere ministrului Sănătății, ca în fiecare zi să plece o caravană mică într-o localitate din județ, pentru a ajunge mai aproape de donatori. „Dorința mea e să facem asta zilnic, în fiecare localitate, mică sau mare, din județ. Am avut o discuție în acest sens cu doamna ministru al Sănătății, pentru a ne pune la dispoziție unul din laboratoarele mobile de recoltare a sângelui de la București, în vederea derulării unui program pilot, pe durata de 1 an. Personal, am studiat cum funcționează activitatea aceasta în țări precum Germania, Spania sau Italia și sunt convins că și la noi ar funcționa la fel de bine.

Secretul stă în pasiunea cu care te implici în realizarea unui proiect”, a mai arătat el.

Deocamdată nu a venit un răspuns din partea ministrului, însă propunerea pare cel puțin interesantă.

Evenimentul din 26 septembrie este organizat în memoria lui Luca Vlașin, care a pierdut lupta cu viața la numai doi ani, în urma unui tragic eveniment. Băiețelul s-a înecat cu bol alimentar. De altfel, acțiunea de donare de sânge este organizată în preajma zilei în care se împlinesc patru ani de la pierderea micuțului Luca.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel