Endometrioza: ce este și cum afectează femeile de vârstă reproductivă

Angela Sabău |
Data publicării:

Endometrioza este una dintre afecțiunile ginecologice comune care afectează un număr mare de femei. 

Există încă o lipsă de conștientizare cu privire la această tulburare și un număr mare de femei nu sunt conștiente de ea.

Endometrioza este o afecțiune progresivă care este rar înțeleasă și nu multe persoane vorbesc despre ea din cauza tabuurilor care o înconjoară. În plus, când vine vorba de conștientizare, aceasta este extrem de scăzută. Multe femei din grupa de vârstă reproductivă de 15-49 de ani suferă de endometrioză și, cel mai important, nu sunt conștiente de aceasta.

Femeile care suferă de această tulburare ar trebui să caute ajutor.

Endometrioza este o afecțiune dureroasă în care țesutul endometrului care acoperă de obicei interiorul uterului va fi văzut crescând în afara acestuia. Cel mai frecvent loc al acesteia poate fi ovarele și trompele uterine.

Simptomele: Femeile care suferă de endometrioză vor prezenta simptome precum dismenoree (cicluri dureroase), act sexual dureros, menstruație redusă, durere în timpul mișcărilor, chisturi multiple și bilaterale în ovare și calitatea ovulelor va fi, de asemenea, compromisă.

Diagnosticul: Consultantul dumneavoastră în fertilitate poate efectua o laparoscopie pentru a diagnostica această afecțiune.

Cele 4 etape ale endometriozei

Etapa I: Aceasta este considerată a fi endometrioză minoră și o persoană cu această formă poate să nu se confrunte neapărat cu probleme.

Etapa II: Va exista o boală ușoară și va putea fi observat și țesut cicatricial. Dar, din fericire, nu va exista inflamație activă.

Etapa III: Indică tulburare moderată și acest lucru ar putea fi îngrijorător. Pe ovare pot fi observate chisturi care devin mai mari pe măsură ce timpul trece și sunt dureroase. Chiar și aderențele care pot fi prezente în această etapă provoacă durere în funcție de locul în care se află. În această fază, persoana care are această afecțiune va avea dificultăți în conceperea unui copil.

Etapa IV: Această etapă înseamnă că tulburarea este severă și va afecta bunăstarea mentală și fizică. Evitați să neglijați și să ignorați tulburarea, deoarece vă poate pune în necazuri. În această etapă există un număr mare de chisturi și se văd aderențe. De asemenea, endometrioza va deveni mai mare. Pe peretele din spate al uterului și al rectului vor fi prezente chisturi mici. Acest lucru va induce simptome cum ar fi mișcări dureroase ale intestinului, dureri abdominale, constipație, greață și vărsături. Știți că leziunile endometriale, chisturile sau țesutul cicatricial care blochează una sau ambele trompe uterine cauzează infertilitate? Acest lucru vă va îngreuna să rămâneți însărcinată și să aveți un copil.

Consultantul dumneavoastră de fertilitate va fi persoana potrivită care să vă ajute să gestionați această tulburare, oferind ameliorare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel