Endoscopia digestivă superioară, ce reprezintă și când este indicată. Care sunt bolile pe care le poate diagnostica

Sonia Baciu |
Data publicării:
endoscopia digestiva superioara. FOTO: Freepik @megafilm
endoscopia digestiva superioara. FOTO: Freepik @megafilm

Endoscopia digestivă superioară are un dublu rol, de diagnostic și terapeutic. Când este indicată procedura și ce afecțiuni poate diagnostica.

Endoscopia digestivă endoscopică este o manevră endoscopică prin care se poate examina mucoasa tubului digestiv superior, adică esofagul, stomacul și duodenul și pentru a depista diferite probleme ale tractului gastrointestinal, precum inflamațiile la nivelul esofagului (esofagită), stomacului (gastrită) sau a intestinului (boala Crohn), dar și esofagul Barret, o afecțiune care crește riscul de a dezvolta cancer esofagian.

Această investigație este recomandată în cazul durerilor în zona tubului digestiv superior, greață sau vărsături, simptome ce nu cedează la tratamente simptomatice, dar și în cazul altor simptome, ce pot fi considerate semnale de alarmă pentru afecțiuni mai grave.

Endoscopia digestivă superioară, mod de realizare

”Investigația se efectuează cu pacientul nemâncat, de minimum 6 ore, și nebăut lichide de minumum 3 ore, ulterior este decizia pacientului dacă dorește sedarea locală cu spray de lidocaină, în care doar va simți o amorțeală la nivelul gâtului sau o analgosedare, în care pacientul doarme și nu simte niciun disconfort.

Ulterior se introduce un tub flexibil, cu o cameră în vârf, care înregistrează imagini, putând apoi să examinăm corespunzător tubul digestiv superior”, a declarat dr. Denisa Munteanu, medic specialist gastroenterologie la Digi 24.

Vezi și: Cum putem să ne păcălim foamea și pofta de dulce. Alungulesei: Oferă senzația de sațietate

Endoscopia digestivă superioară, indicații

Potrivit medicului, efectuarea acestei investigații este indicată în cazul ”pacienților tineri, care se prezintă cu acuze de dureri ale tubului digestiv superior, adică dureri în capul pieptului, greață, vărsătuiri, simptome ce nu cedează la tratamentele clasice sau în cazul în care aceștia se prezintă cu simptome de alarmă, precum scădere ponderală semnificativă în ultima perioadă, imposibilitatea de a se mai alimenta, vărsături persistente, disfagie, greutate la înghițire, odinofagie, durere la înghițire, în cazul în analize se decelează anemie.

De asemenea, este important de efectuat această procedură la pacienții de peste 50 de ani, care se prezintă cu acuze de tub digestiv superior, pentru a exclude o potențială cauză neoplazică”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește patologiile cel mai des diagnosticate în urma acestei proceduri, medicul afirmă că acestea sunt:

- boala de reflux gastroesofagian

- hernia gastrică hiatală

- gastroduodenitele

- ulcerele gastroduodenale

- formațiunile tumorale esogastrice

- varicele esofagiene, în cazul pacienților cu ciroză hepatică

- polipi gastroduodenali, în situații mai rare.

Vezi și: Chist ovarian: simptome și tratament. Dijmărescu: RMN-ul va arăta dacă este un chist malign, belign sau inflamator

Endoscopia digestivă superioară, alte beneficii

Această manevră poate avea și alte beneficii în afară de cea de diagnosticare a unei afecțiuni gastrointestinale.

Astfel, potrivit medicului, în timpul acestei manevre este ”prelevată o mică probă, o biopsie, pentru a putea testa prezența bacteriei Helicobacter pylori”.

Totodată poate fi prelevată și biopsie ”în cazul în care se decelează formațiuni tumorale sau formațiuni polipoide. Polipii, de asemenea, pot fi rezecați în totalitate endoscopic.

La pacienții care se prezintă cu hemoragie digestivă superioară, exteriorizată fie prin hematemeză, adică vărsătură cu sânge, sau melenă, scaun negru, lucios, negru ca păcura, atunci se efectuează endoscopia atât cu rol diagnostic, cât și cu rol terapeutic.

În cazul pacienților cu efracție variceală, varicele se pot ligatura, în cazul unui ulcer gastro-duodenal se pot efectua manevre de hemostază mecanică sau electrică.

Este important de menționat, pacienții care se prezintă cu corp străin impactat la nivelul esofagului, îl putem extrage endoscopic”, a mai spus medicul.

Endoscopia digestivă superioară, riscuri

Ca la orice procedură medicală există și o serie de riscuri și complicații. În cazul endoscopiei digestive superioare, aceasta este una cu un risc relativ scăzut.

Cât privește potențialele complicații, acestea includ:

- reacțiile alergice la sedativ

- sângerările sau infecțiile tractului digestiv

- ruptură (perforație) în mucoasa tractului digestiv, notează Cleveland Clinic.

Vezi și: Lista bolilor care interzic șofatul și te pot lăsa fără permis de conducere. Mulți șoferi le au deja: Se interzice temporar sau permanent

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel