Gripă, vaccin universal testat în Europa. Primele rezultate in 2020

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccinurile antigripale au eficiență scăzută dacă persoanele care le fac consumă des alimente cu acest aditiv alimentar
Vaccinurile antigripale au eficiență scăzută dacă persoanele care le fac consumă des alimente cu acest aditiv alimentar

Sezonul de gripă este în plină desfășurare, la noi chiar se preconizează a fi epidemie, așa că mulți oameni se bazează pe protecția împotriva gripei pe care au primit-o la începutul acestui sezon prin vaccinare. În fiecare an cei care speră să evite urâtul virus apelează la cea mai recentă formulă de vaccin. Cercetătorii din lumea întreagă încearcă însă de ani de zile să dezvolte un vaccin universal împotriva gripei, care ar putea fi eficient pe o durată mai mare de timp și ar acoperi toate tipurile de gripă. Cel mai avansat vaccin se află în teste de fază III care se derulează în Europa, rezultatele fiind așteptate în a doua jumătate a anului 2020. Vaccinul nu trebuie doar să protejeze împotriva oricărei noi tulpini de gripă, ci protecția să trebuie să dureze mai mult de un an.

De ce trebuie să te vaccinezi în fiecare an când vaccinurile împotriva altor boli se fac o singură dată și te protejează de ani de zile sau chiar toată viața? O întrebare la care specialiștii au răspunsul parțial.

,,Spre deosebire de o boală ca rujeola, gripa este o țintă în mișcare, fiind puțin diferită în fiecare anotimp. De aceea, e nevoie de o nouă formulare a vaccinului împotriva gripei în fiecare an”, susțin medicii WebMD.com.

Pentru a dezvolta un vaccin universal împotriva gripei, cercetătorii a trebuit să identifice o parte a virusului care este puțin probabil să se schimbe de la o tulpină la alta. Ei a trebuit să creeze o formulă care provoacă un răspuns imun împotriva acelei părți a virusului.

,,Părțile virusului pe care sistemul imunitar îl vizează în general se schimbă în mod constant. Este greu să învățăm sistemul imunitar cum să recunoască o structură în schimbare", a declarat Tamar Ben-Yedidia, director știintific la BiondVax Pharmaceuticals Ltd, companie care a dezvoltat un vaccin împotriva gripei universale testat deja în studiile clinice.

Ideea cercetătorilor este de a pregăti sistemul imunitar pentru orice surpriză pe care ar putea-o aduce o nouă tulpină de gripă. Acesta este și obiectivul BiondVax, o altă companie care are acum un vaccin în studii clinice de fază III. Mai sunt câteva companii de medicamente, care au finalizat studii clinice de fază II.

,,Vaccinul M-001 al BiondVax include nouă părți ale virusului care nu se schimbă. Aceste părți virale conțin segmente comune celor 40.000 de tulpini cunoscute de gripă”, a afirmat Ben-Yedidia.

În actualul test de fază III care se derulează în Europa, 4.000 de voluntari în vârstă de 50 ani și peste au primit fie M-001 fie placebo. Acum, cercetătorii și voluntarii trebuie să aștepte pentru ca acesta să-și demonstreze eficiența. Rezultatele sunt așteptate în a doua jumătate a anului 2020. Vaccinul nu trebuie doar să protejeze împotriva oricărei noi tulpini de gripă, ci protecția să trebuie să dureze mai mult de un an.

,,În ultimii zece ani am reușit să identificăm în mod special acele părți ale virusului care nu se schimbă. Lucrurile se mișcă frumos în direcția cea bună. Acum, există mulți candidați pentru vaccin în diferite grade de studii clinice", a mărturisit dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase din SUA.

Numeroasele vaccinuri candidate vizează diferite părți neschimbate ale virusului gripal.

,,O țintă potențială este hemaglutinina, o proteină găsită pe virusurile gripei. Această proteină se atașează la suprafața celulelor și inițiază infecția în corp", spune dr. Rafi Ahmed, directorul Centrului de Vaccinare Emory de la Școala de Medicină Emory din Atlanta.

În lume, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, anual, din cauza gripei, mor între 250.000 și 500.000 de oameni. Atât cercetătorii, cât și medicii sunt încrezători că viitorul va aduce un vaccin universal împotriva gripei care va asigura o protecție mai lungă și mai largă, astfel că vaccinarea antigripală ar putea fi făcută o dată la 3 ani sau poate o dată la 10 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel