Imaginile pot avea impact asupra sănătății? Ce spun specialiștii

Angela Sabău / 27 feb 2019 / 08:50
Privind imagini poate fi mai eficient decât ascultând sfaturi
Privind imagini poate fi mai eficient decât ascultând sfaturi

Se pare că imaginile au un impact mai mare decât vorbele, cel puțin asta reiese în urma unui studiu în care participanților li s-au dat sfaturi privind stilul de viață, dar și imagini cu ceea ce se întâmplă în corpul lor. Rezultatele au fost surprinzătoare.

Teoria conform căreia „o imagine face cât o mie de cuvinte” a fost verificată și confirmată recent, de rezultatele unui studiu. Potrivit cercetătorilor, pentru încurajarea obiceiurilor benefice pentru sănătatea inimii, o imagine poate avea efect mult mai eficient decât recomandarea medicului exprimată în cuvinte.

Studiul a inclus mai mult de 3.100 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, persoane care prezentau cel puțin un factor de risc pentru boli de inimă. Toți participanții au primit îngrijire standard pentru prevenirea bolilor de inimă, inclusiv medicamente (în cazurile care necesitau) și sfaturi despre factorii de risc precum stilul de viață.

Imaginea, mai convingătoare decât vorbele

Dar jumătate dintre participanți au primit și un desen reprezentând acumularea de placă din arterele gâtului lor, împreună cu un etalon, variind de la verde până la roșu, pentru a ilustra vârsta lor biologică (pe baza sănătății vaselor de sânge), comparativ cu vârsta reală. Asistentele le-au chemat cu informații de urmărire, iar medicii lor au primit și imaginile. Asistentele i-au ținut la curent cu infrmații privind evoluția lor, iar medicii a primit, și ei, imaginile.

După un an, riscul pentru bolile cardiace a scăzut printre cei care au văzut imaginile, în timp ce rata de risc a crescut în rândul celorlalți participanți. Persoanele din grupul care a primit imaginile au redus, de asemenea, colesterolul total și LDL mai mult decât cele din celălalt grup, iar persoanele cu cele mai grave niveluri de risc inițiale au avut cele mai mari îmbunătățiri.

Cercetătorii intenționează să includă informații despre eficiența costurilor în rezultatele studiului care a durat trei ani.

Studiul a fost publicat de The Lancetși citat de Harvard Health Publishing.

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy