Leucemia, posibile tratamente noi cu eficiență crescută, după ultimele descoperiri

Angela Sabău |
Data publicării:
Leucemie
Leucemie

Un medicament stă la baza unei noi descoperiri în tratamentul cancerului. În special leucemia ar putea avea noi tratamente în următorii doi-trei ani.

Un proces molecular implicat în acțiunea medicamentelor împotriva leucemiei a fost descoperit la Institutul de Cercetări în Imunologie și Cancer (IRIC) al Université de Montréal. Deși  pune sub semnul întrebării un principiu central al oncologiei, această descoperire, publicată astăzi în revista Cancer Cell promite dezvoltarea unor tratamente eficiente în viitorul apropiat.

Conducătorul studiului, Dr. Guy Sauvageau, cercetător principal la IRIC, Molecular Genetics of Stem Cells Research Unit, s-a concentrat în special asupra leucemiei acute mieloide (AML), cel mai frecvent tip de leucemie la adulți. Un cancer care provine din celule stem din sânge, AML lovește peste 2.000 de canadieni pe an și este cea mai letală formă de leucemie. Chiar și după chimioterapie și transplanturi de măduvă osoasă, speranța de viață este mai mică de trei ani la persoanele cu anumite profiluri genetice.

Teste interminabile

Înainte de a descoperi noi căi de tratament, dr. Sauvageau și echipa sa s-au confruntat întâi cu sarcina enormă de a identifica genele asociate cu leucemia mieloidă. Lucrând împreună cu cercetătorii de la Quebec Cell Leukemia Cell Bank, în special directorul său Josée Hébert, de asemenea, un profesor la UdeM's Faculty of Medicine, au fost capabili să secvențieze profile genetice la aproape 700 de pacienti cu leucemie mieloidă acută. Ei au testat, apoi, efectele a aproximativ 5.000 de medicamente asupra diferitelor forme de leucemie mieloidă care afectează acești pacienți, ale căror celule au fost crescute in vitro.

„Este important să înțelegem că leucemia mieloidă și leucemia limfocitară sunt o combinație de aproximativ douăzeci de boli genetice diferite", a explicat Sauvageau. „Ceea ce noi numim leucemie este, de fapt, grupul de simptome cauzate de aceste boli. Astfel, a trebuit să testăm aceste 5.000 de medicamente pe mai multe subtipuri de AML, pentru a lega efectul fiecărui medicament cu anumite gene.

Medicamentele testate nu sunt utilizate în mod specific pentru a trata leucemia, ci sunt mai degrabă reprezentative pentru gama de tratamente farmaceutice utilizate pentru tratarea bolilor umane. Efectele lor au fost testate atât pe celulele șoarecilor care transportă gena pentru leucemia mieloidă acută, cât și pe celulele umane.

Un tabel care a comparat efectul fiecărui medicament asupra fiecărui subtip AML a evidențiat, prin secvențierea genetică care a evidențiat asemănări în anomaliile dintre diferitele tipuri de AML, motivele pentru care anumite medicamente acționează asupra anumitor subtipuri de AML și nu asupra altora.

Dr. Sauvageau și echipa sa au putut determina, astfel, că mai multe dintre moleculele testate ar putea avea un efect complementar asupra diverselor subtipuri de AML, acționând în combinație, ducând la potențialul pentru tratamente mai eficiente.

Un medicament promițător

Unul dintre aceste medicamente, Mubritinib, un inhibitor al protein kinazei care reglează metabolismul celular și care a fost, inițial, dezvoltat pentru tratamentul cancerului de sân, s-a arătat deosebit de promițător. „Am observat că Mubritinib a avut un efect terapeutic asupra anumitor subtipuri de AML pentru care există puține tratamente eficiente”, a spus Sauvageau, adăugând că medicamentul nu a arătat nicio toxicitate la șoareci și toxicitate mică în celulele umane.

În studiul procesului electrochimic din spatele modului de acțiune al lui Mubritinib, echipa lui Dr. Sauvageau a dat peste o altă descoperire neașteptată. Ei au observat că Mubritinib provoacă moartea celulelor canceroase într-un subgrup AML, prin stoparea fosforilării oxidative (OXPHOS) a celulei tumorale - și anume, oxigenarea sa. "Am presupus întotdeauna că, indiferent de tipul de cancer, celulele tumorale nu folosesc deloc OXPHOS și produc majoritatea energiei în absența oxigenului", a explicat Dr. Sauvageau. „Cu toate acestea, munca noastră arată că fosforilarea oxidativă este prezentă în anumite celule și că aceste celule utilizează acest proces pentru a produce energia și proliferarea lor. Ele mor daca OXPHOS este blocat”, a adaugat el.

Această descoperire adaugă clarificări, chiar și o avertizare, la ceea ce este cunoscut în biochimie ca efect Warburg. Acceptat ca un principiu de bază al oncologiei, efectul Warburg - denumit după descoperitorul său care a luat Premiul Nobel pentru Medicină, Otto Warburg - postulează faptul că celulele canceroase își produc energia prin ruperea glucozei (glicoliza) fără a folosi oxigenul și că aceasta este o caracteristică cheie cancer.

Sauvageau este foarte optimist și crede că un nou medicament bazat pe acest studiu ar putea ajunge pe piață în următorii doi-trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel