Cu ce poate fi înlocuită carnea în dietă: lista alimentelor bogate în proteine

Cu ce poate fi înlocuită carnea, dacă ai ales să respecți o dieta vegetariană află din acest articol.
Din ce în ce mai multe persoane din lumea modernă încep să adere la principiile unei diete vegetariene, dar nu știu cu ce poate fi înlocuită carnea. Din cauza absenței totale a cărnii în dietă, acestea se pot confrunta cu o lipsă de proteine, care, în timp, va duce la probleme grave de sănătate.
Proteina este o substanță universală: pe de o parte, este un nutrient cu conținut scăzut de calorii, iar pe de altă parte - un material de construcție important pentru organism. Fără ea nici un singur nu poate funcționa pe deplin. De aceea este atât de important să consumăm în mod regulat alimente bogate în proteine, în special pentru vegetarienii care nu mănâncă carne.
Cum poate fi înlocuită carnea în dieta vegetarienilor?
Lactate și soia. 100 grame de brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi conțin 14 grame de proteine. O porție de brânză îți va asigura necesarul zilnic de proteine. Mai mult decât atât, brânza de vaci este digerată pentru o perioadă lungă de timp și poate oferi o senzație de sațietate pentru o lungă perioadă de timp.
Dacă nu ai timp să pregătești mese complicate, amestecă un pachet de brânză de vaci cu fructe de pădure proaspete sau congelate pentru o gustare gustoasă și ușoară. De asemenea, poți consuma brânză din lapte de soia.
Leguminoase (linte, fasole, mazăre). Leguminoasele sunt deosebit de bogate în proteine. De asemenea, nu trebuie să uiți că leguminoasele conțin o cantitate mare de fibre. Deci, 100 de grame de linte acoperă o treime din necesarul zilnic de fibre vegetale a unei persoane.
Nuci și semințe. Nucile, semințele de dovleac și semințele de floarea soarelui sunt extrem de bogate în proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Le poți consuma crude sau în orice combinație cu cereale, iaurt sau smoothie-uri.
Nucile (caju și migdale) sunt ideale ca gustare între mesele principale. Atenție însă: conțin foarte multe calorii, așa că nu poți mânca mai mult de o mână pe zi.
Ce se întâmplă când mănânci RĂCITURĂ. De care ar trebui să mănânci: porc, curcan sau vită
Brânză tofu. Tofu este adevărata „vedeta” a bucătăriei vegetariene. Practic, această brânză este cea care servește ca înlocuitor pentru carne. Dar acest produs din soia are câteva alte avantaje care te încurajează să o incluzi în dieta zilnică. Este bogată în proteine și toți cei opt aminoacizi esențiali.
Ouă. Proteinele dietetice de cea mai înaltă calitate se găsesc în ouăle de pui. Elementele sale de bază, aminoacizii, au o compoziție mai favorabilă decât orice alt aliment, cu excepția laptelui matern. Fie că este fiert sau prăjit, un ou are 12,8 grame de proteine.
Broccoli. Broccoli are întotdeauna un gust bun, fiind o legumă bogată în proteine. Cu un conținut scăzut de grăsimi și calorii, broccoli conține patru grame de proteine la 100 de grame. În plus, conține acid folic, mangan, potasiu, fosfor și vitaminele C și K.
Semințe chia. Semințele de chia au fost alimentul de bază al civilizației Maya. Pe lângă aproximativ 18 grame de proteine la 100 de grame de produs, acestea conțin acizi grași omega-3 importanți și antioxidanți.
De asemenea, semințele de chia pot eclipsa laptele ca sursa principala de calciu, deoarece conțin de 5 ori mai mult calciu.
Spanac. Spanacul este o altă legumă care conține multe proteine - 3 grame la 100 de grame. Acest lucru face ca frunzele verzi să fie o alegere ideală pentru vegetarieni și pentru cei care doresc să slăbească.
Spanacul este, de asemenea, bogat în beta-caroten, vitaminele C și E, mangan, magneziu și acid folic, precum și antioxidanți care au efect antiinflamator asupra organismului. Cel mai bine este consumat crud în salate, dar frunzele sale au un gust grozav și în caserole, plăcinte sau pizza.
Adevărul despre slănină. Ce se întâmplă, de fapt, când o mănânci. Detaliul pe care sigur nu-l știai
Spirulina. Considerat cel mai bogat superaliment proteic dintre toate alimentele vegetale, spirulina conține 65% proteine, iar o linguriță poate acoperi 80% din necesarul zilnic de zinc al unui adult.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.