Medic belgian, acuzat de nouă asasinate! Fapte comise într-un centru de îngrijiri paliative

Adisa Codruț |
Data publicării:
Bolnav
Bolnav

Un medic belgian este acuzat de nouă asasinate, după ce ar fi sedat în mod abuziv persoane în vârstă într-un centru de îngrijiri paliative.

Decesele pentru care medicul belgian a fost inculpat de către un judecător din Liege (est), s-au produs în 2017 și 2018, au arătat doi avocați. Cazul ar putea ridica problema reglementării acestor sedări, într-o țară în care eutanasia - legalizată din 2002 - este strict reglementată și încadrată juridic, relatează AFP.

Ancheta judiciară a fost deschisă în urma unui denunț din partea centrului CHR de Huy, în apropiere de Liege, unde a lucrat medicul, care de atunci a fost demis, a declarat avocatul său Renaud Molders-Pierre, confirmând informațiile apărute în ziarul Le Soir, și citate de Agerpres.

Acuzațiile de omor au fost pronunțate în două etape - la începutul anului 2019 pentru patru cazuri raportate de spital, apoi în decembrie pentru alte cinci decese considerate suspecte de anchetatori.

Medicul, prezentat drept „Denis D.", de 62 de ani, contestă faptele pentru care este acuzat, a spus Molders-Pierre.

„El a considerat că a acționat întotdeauna în interesul pacienților săi", iar în ceea ce privește aceste nouă decese suspecte, ale unor persoane cu vârste între 85 și 95 de ani, el s-a confruntat „cu o situație medicală inextricabilă cu persoane care urmau să moară în scurt timp", a mai spus avocatul.

Primele patru decese au avut loc în același weekend, în cursul căruia Denis D. a luat singur decizia de a seda aceste persoane, încălcând procedura internă a spitalului.

Sedarea „paliativă” (profundă), care este legală în Belgia, implică administrarea unui medicament pentru a scădea starea de conștiență și pentru a calma durerea la pacienții pentru care niciun alt tratament nu este eficient.

Ea ar trebui rezervată a priori pacienților al căror deces este considerat iminent de către medic și care ar trebui să intervină într-un interval de o săptămână până la două săptămâni, potrivit specialiștilor.

„Alegerea trebuie să rămână a pacientului sau a rudelor sale în ordinea prevăzută de lege (o lege din 2002 privind drepturile pacientului), și nu cea a medicului", a declarat Gilles Génicot, profesor în drept medical la Universitatea din Liege.

În ceea ce-l privește pe medicul acuzat, „întrebarea este să știm dacă a fost respectat cadrul legal", a declarat un alt avocat, Alexandre Wilmotte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel