Prea multă vitamină A poate creşte mortalitatea: avertismentul unui medic

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Morcovi
Morcovi

Vitamina A este necesară și extrem de importantă în organism, însă prea multă, ar putea duce la probleme grave de sănătate.

Vitamina A este foarte importantă pentru sănătatea noastră, însă, la fel ca orice exces, și excesul de vitamina A poate crea probleme. Medicul Vasi Rădulescu trage un semnal de alarmă și, într-un articol postat pe blogul personal, acesta explică ce se întâmplă în organism dacă ingerăm prea multă vitamina A.

Iată ce spune medicul:

Deoarece vitamina A este solubilă în grăsimi, organismul stochează cantități excesive, în principal în ficat, iar aceste niveluri se pot acumula. Deși excesul de vitamina A preformată poate avea o toxicitate semnificativă (cunoscută sub numele de hipervitaminoză A), cantitățile mari de betacaroten și de alți carotenoizi din provitamina A nu sunt asociate cu efecte adverse majore.

Manifestările hipervitaminozei A depind de mărimea și rapiditatea aportului în exces. Simptomele hipervitaminozei A în urma unui aport brusc și masiv de vitamina A, ca în cazul exploratorilor arctici care au mâncat ficat de urs polar, sunt acute. Consumul cronic de vitamina A în exces duce la creșterea presiunii intracraniene (pseudotumor cerebri), amețeli, greață, dureri de cap, iritații ale pielii, dureri articulare și osoase, comă și chiar moarte. Deși hipervitaminoza A se poate datora unui aport alimentar excesiv, această afecțiune este de obicei rezultatul consumului unei cantități prea mari de vitamina A preformată din suplimente sau retinoizi terapeutici. Atunci când oamenii consumă prea multă vitamina A, nivelul țesuturilor lor are nevoie de mult timp pentru a scădea după întreruperea consumului, iar leziunile hepatice rezultate nu sunt întotdeauna reversibile.

Studiile observaționale au sugerat o asociere între un aport ridicat de vitamina A preformată (mai mult de 1 500 mcg zilnic – doar puțin mai mare decât DZR), reducerea densității minerale osoase și creșterea riscului de fractură. Cu toate acestea, rezultatele studiilor privind acest risc au fost amestecate, astfel încât nu se cunoaște nivelul sigur al aportului de retinol pentru această asociere.

Aportul total de vitamina A preformată care depășește doza zilnică recomandată și unii retinoizi sintetici utilizați ca terapii topice (cum ar fi izotretinoina și etretinatul) pot provoca defecte congenitale la naștere. Aceste malformații congenitale pot include malformații ale ochiului, craniului, plămânilor și inimii. Femeile care ar putea fi însărcinate nu trebuie să ia doze mari de suplimente de vitamina A.

Spre deosebire de vitamina A preformată, nu se știe că betacarotenul este teratogen sau că duce la toxicitate pentru reproducere. Și chiar și dozele mari de suplimente (20-30 mg/zi) de beta-caroten sau dietele cu niveluri ridicate de alimente bogate în carotenoizi pentru perioade lungi de timp nu sunt asociate cu toxicitate. Cel mai semnificativ efect al excesului de beta-caroten pe termen lung este carotenodermia, o afecțiune inofensivă în care pielea devine galben-portocalie. Această afecțiune poate fi inversată prin întreruperea ingestiei de beta-caroten.

Suplimentarea cu beta-caroten, cu sau fără palmitat de retinil, timp de 5-8 ani, a fost asociată cu un risc crescut de cancer pulmonar și de boli cardiovasculare la fumătorii și fostele fumătoare, bărbați și femei, precum și la fumătorii și fostele fumătoare, bărbați, expuși profesional la azbest. În studiul ATBC, suplimentele de beta-caroten (20 mg pe zi) au fost, de asemenea, asociate cu o creștere a mortalității, în principal din cauza cancerului pulmonar și a cardiopatiei ischemice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel