Primăvara începe cu voi! Riscuri pentru sănătatea femeilor și soluții raționale

DCMedical Team |
Data publicării:
femei - FOTO: Freepik@kengmerry
femei - FOTO: Freepik@kengmerry

Ziua Internațională a Femeii s-a născut din lupta constantă a femeilor pentru a crea o lume mai bună. Este povestea de succes a femeilor din întreaga lume care au luptat pentru egalitate, dreptate și pace.

Woman empowerment, încurajarea și susținerea femeilor de a participa pe deplin la viața economică în toate sectoarele ei, este esențială pentru construcția unor economii mai puternice, pentru dezvoltarea și pentru îmbunătățirea calității vieții în familie și în comunitate.

Ziua în care celebrăm femeia și, prin extensie, luna martie, este, însă, de fiecare dată și un bun pretext pentru o evaluare. Nu doar a condiției femeii în societatea actuală, ci și a stării ei de sănătate.

Orice discuție despre un stil de viață sănătos începe cu alimentația. Evident că orice femeie preocupată de propria bunăstare cunoaște principiile alimentației sănătoase. Acestea sunt foarte simple. Trebuie să evităm alimentele cu conținut ridicat de ingrediente nocive, precum sare, zahăr, grăsimi, aditivi artificiali etc., precum și pe cele procesate.

Și totuși, realitatea demonstrează din ce în ce mai frecvent că există o fractură imensă între teorie și practică, mai ales în era postpandemică, în care societatea este pusă în situația să se confrunte cu o creștere enormă a factorilor de risc: alimentația nesănătoasă, abuzul de alcool, fumatul și utilizarea excesivă a dispozitivelor digitale.

Alimentația nesănătoasă combinată cu un stil de viață sedentar prezintă un risc major, încă de la o vârstă fragedă, pentru dezvoltarea unor boli cronice, precum cele cardiovasculare, cancer și diabet. Un stil de viață marcat de stres, obiceiuri de consum deficitare și lipsa activității fizice își lasă amprenta asupra corpului uman pentru generațiile viitoare. Cu alte cuvinte, ne facem rău nu doar nouă înșine, ci și copiilor copiilor noștri.

Digitalul ca factor de risc și utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice este o noutate. Internetul oferă multe beneficii, dar reversul medaliei este îngrijorător. Astăzi, la nivel mondial, 5,3 miliarde de oameni folosesc dispozitive digitale zilnic. Am ajuns să petrecem în medie 5 ore pe zi în fața ecranelor. Pandemia a avut un impact covârșitor asupra utilizării internetului, care a crescut cu 70%. Această utilizare în exces duce la dependențe și diverse tulburări, precum și la boli oculare, sedentarism și alienare.

alcoolul este dăunător nu mai e un secret pentru nimeni, chiar dacă beneficiile lui sunt și ele la fel de bine cunoscute, mai ales când este consumat în cantități (și calități) rezonabile. Conținutul de etanol din cele trei cele mai populare băuturi (bere, vin și alcool tare) într-o dimensiune standard de porție este similar, doar concentrația diferă. În ciuda recomandărilor OMS pentru un standard de 10 g de etanol în băuturi și a acceptării largi a acestui standard în UE, în sud-estul Europei o băutură standard conține 20 g de etanol.

Referitor la tutun, doi factori trebuie luați în considerare atunci când vorbim despre riscuri: compoziția produsului respectiv și metoda de extragere a nicotinei. Foarte importantă este distincția tutun versus fumat. Cel mai dăunător aspect legat de fumat este arderea tutunului, nu tutunul în sine sau nicotina. Când nicotina este extrasă la temperatură zero, riscul este cel mai scăzut, dar când nicotina este extrasă prin ardere, apar numeroase reacții chimice și se formează fum. Fumul conține numeroase elemente chimice nocive, dintre care unele sunt toxice sau chiar cancerigene, deci foarte periculoase.

Cuvintele cheie: prevenție, alegeri informate, educație

Costul economic al exceselor este semnificativ. Principalele boli cronice pun presiune inclusiv asupra finanțării sănătății. Bolile cardiovasculare, canceroase și metabolice, inclusiv obezitatea, sunt o povară uriașă pentru economiile naționale din cauza costurilor medicale mari asociate. Pentru a face față consecințelor fumatului, sistemele de sănătate din țările Uniunii Europene plătesc între 0,1% și 1,1% din PIB-ul lor conform datelor Băncii Mondiale, iar aceste costuri ajung la 2,5% din PIB conform altor studii economice de sănătate.

Ca să generăm o schimbare reală, este important să purtăm un dialog obiectiv și echilibrat despre modurile în care putem reduce riscurile. Un astfel de dialog trebuie să aibă în vedere caracteristicile culturale și comportamentale naționale, precum și starea de sănătate a fiecărui individ. În plus, într-o societate care cultivă diversitatea și libertatea de alegere, mesaje imperative de interdicție precum „nu mâncărurilor și băuturilor cu zahăr”, „nu alcoolului”, „nu tutunului”, „nu ecranelor” nu sunt eficiente.

Din fericire, progresele datorate științei și tehnologiei au schimbat modul în care trăim și nu mai este nevoie de abordări radicale. Acum avem alternative, adică produse care reduc riscurile și care oferă beneficii pentru indivizi, pentru societate și pentru mediu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel