Realitatea CRUNTĂ din spitale: Zeci de secții ATI, risc URIAȘ de incendiu. Raportul, discutat cu președintele Iohannis

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV

Prof dr Șerban Bubenek spune că în 37% din 160 de secții ATI sunt probleme cu oxigenul, că instalațiile electrice sunt suprasolicitate, iar cele de oxigen sunt posibilă sursă de incendiu pentru că prea multe nu au asigurat service și mentenanță. 

„După tragedia de la Piatra Neamț am luat decizia să investigăm care este starea reală a rețelelor de distribuție a gazelor medicale – oxigen și aer comprimat – în reanimările din România. Și am reușit să investigăm 160 de Terapii Intensive. Rezultatele, pe care le-am făcut de altfel publice, ne-au arătat că în 37% din secțiile ATI investigate în acest studiu există probleme fie cu oxigenul, fie cu aerul comprimat, fie cu ambele, fie paturile respective nu erau deservite de oxigen – cam 12 – 14%. Situația e mai bună în sălile de operație, pentru că acolo avem probleme doar în 24% dintre sălile de operație, în care operează chirurgi care lucrează cu colegi ATI din aceste secții”, a explicat prof dr Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și terapie Intensivă (SRATI), în ediția specială a emisiunii Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu. 

După incendiul de la Piatra Neamț, zeci de secții de AT au fost controlate, iar neregulile descoperite cresc masiv riscul de incendiu. 

„Sigur că în fața acestei situații și a faptului că am reușit să mai identificăm care sunt problemele majore – că pe multe instalații de oxigen și de aer comprimat uneori vine ulei, vin impurități, au o presiune mai mică decât cea din normative și care face de multe ori să ne confruntăm cu disfuncția, malfuncția unor aparate de ventilație mecanică au de administrare de oxigen cu flux mare. Am adresat ministerului Sănătății, Președinției, Guvernului, primului-ministru acest raport.

S-a luat cunoștință de el, iar în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Cotroceni, domnul Președinte Klaus Iohannis s-a exprimat fără niciun fel de echivoc în favoarea luării în considerație a acestui raport și a măsurilor pe care noi le ceream.

Și printre măsurile pe care le ceream era foarte clar: identificarea unor surse de finanțare din surse europene, probabil a 150 de milioane de euro, care într-o perioadă de 1 până la 3 ani ar putea să rezolve nu numai aceste probleme, pe care le-am găsit, ci și alte probleme legate de rețelele electrice din aceste secții, și de contractele de service și de mentenanță pentru aparatura medicală care folosește și oxigen dar nu numai. Pentru că, cum bine știți, dacă mergi pe stradă și nu ai ITP-ul făcut la mașină și te oprește poliția, îți ia și talonul, îți ia și mașina, în condițiile în care în România medicii sunt puși în fața situației de a folosi aparate care nu sunt cu service, la care de multe ori nu există contracte  de mentenanță și care, la rândul lor, pot fi generatoare de incidente și de accidente, inclusiv accidente care se pot solda cu foc. ”, a arătat dr Șerban Bubenek.

Ce măsuri trebuiau luate și cum explică un specialist inginer în astfel de sisteme ce ar trebui făcut în spitalele românești, aflați din video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel