SEMNAL DE ALARMĂ: o mutație la varianta britanică a COVID-19 ar putea face virusul REZISTENT la vaccin

Adisa Codruț |
Data publicării:
Virus
Virus

Lumea medicală e în alertă după ce s-a descoperit că varianta britanică a virusului care produce COVID-19 a suferit o mutație ce ar putea face virusul rezistent la vaccinuri.

Varianta britanică a virusului ce produce COVID-19 a suferit o mutație care ar putea face virusul rezistent la vaccinurile pe care le avem îm prezent. Consecinţele sunt deosebit de grave: imunitatea după vaccinare ar putea fi compromisă, arată rezultate citate în presa din Regatul Unit.  
Mutaţia, denumită E484K, a fost depistată în 11 eşantioane cu versiunea britanică de COVID - numită şi versiunea Kent - dintr-un lot de 200.000 de mostre secvenţiate.
Aceeaşi mutaţie a fost găsită în proteina spike a versiunii sud-africane a coronavirusului.
Proteina spike (denumită astfel după forma de ţeapă vizibilă la microscopul electronic) este o glicoproteină de suprafață a virusului, responsabilă de pătrunderea în celulele umane și, implicit, de declanșarea infecției, prin legarea la receptorii specifici de la nivelul tractului respirator și al tractului gastrointestinal.
Vaccinurile anti-COVID cu tehnică ARN mesager vizează tocmai această proteină virală, potrivit Antena 3.

Mutaţia E484K schimbă forma proteinei şi o face mai greu de detectat de către anticorpii organismului infectat.
Este o mutaţie care pare să facă varianta sud-africană rezistentă în faţa noilor vaccinuri - ce acţionează tocmai prin "expunerea" ARN-ului proteinei virale spike la anticorpii din organismul neinfectat.
Mutaţiile sunt frecvente la viruşi iar SARS-CoV-2 nu face excepţie. Statistic, o mutaţie poate surveni la fiecare două săptămâni. Cele mai multe mutaţii sunt neimportante.
Însă, pe măsură ce tot mai multe persoane se însănătoşesc după infecţia cu coronavirus, variantele mutante care "învaţă" să "păcălească" anticorpii capătă un avantaj competitiv, similar "superputerilor", care le ajută să supravieţuiască şi să se multiplice pe o scară mai mare, spun oamenii de ştiinţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel