Solidaritatea Sanitară: Indemnizația de hrană trebuie inclusă în salariul de bază

Adisa Codruț |
Data publicării:
Un medic cu adevărat bun nu are nevoie să se laude singur.
Un medic cu adevărat bun nu are nevoie să se laude singur.

Federația Solidaritatea Sanitară cere Guvernului să scoată idemnizația de hrană, „care este un drept salarial, din categoria sporurilor și a indemnizațiilor, și introducerea ei în salariul de bază”.

Federația Solidaritatea Sanitară reamintește Guvernului că dreptul la sporul de 100% (raportat la salariul de bază actual) pentru lucrul în zilele libere legale și dreptul la sporurile pentru condiții de muncă acordate cel puțin la nivelul lor minim procentual sunt drepturi legale, garantate salariaților, solicitându-i să asigure respectarea lor.

„În buna tradiție a sprijinului tehnic acordat pentru deciziile în favoarea salariaților, Federația Solidaritatea Sanitară oferă Guvernului și soluția necesară pentru a asigura respectarea acestor drepturi: introducerea indemnizației de hrană în salariul de bază", se arată într-un comunicat remis DC MEDICAL.

Un scurt istoric al problemelor actuale:

Legea 153/2017 („legea Olguța Vasilescu") a forțat, în mod ilogic, introducerea indemnizației de hrană în categoria cheltuielilor salariale de tipul sporurilor (începând cu 2019), adică la categoria de cheltuieli de natură salarială ce nu pot depăși 30% din suma salariilor de bază. Totodată, aceeași lege a încercat să anuleze garanția pe care Codul Muncii (art. 142, alin. 2 din legea 53/2003) o acordă salariaților în privința dreptului la sporul de 100% raportat la salariul de bază actual pentru munca desfășurată în zilele de sărbătoare legală.

Efectele negative asupra drepturilor salariaților au fost accentuate de măsurile adoptate prin OUG 114/2018, blocarea sporului pentru zilele libere legale la nivelul lunii ianuarie 2018 fiind doar una dintre ele (în contradicție și ea cu dreptul garantat prin prevederile art. 142, alin. 2 din legea 53/2003).

Efectul cumulat al acestor măsuri iraționale îl constituie faptul că la ora actuală spitalele publice, în încercarea de a se încadra în condiționările bugetare contradictorii cu drepturile salariaților, ajungâ în situația de tenta reducerea unor drepturi salariale, cel mai afectat fiind sporul pentru lucrul în zilele libere legale. Așa se explică protestele îndreptățite ale salariaților, activate în mod spontan, după Tulcea urmând acum colegii de la Spitalul Județean Neamț și în curând angajații din toată țara.

Statutul indemnizației de hrană

- Alături de seria de măsuri care afectează negativ angajații din sănătate, OUG 114/2018 a introdus același regim de fiscalizare pentru indemnizația de hrană precum cel aplicat salariului de bază. Prevederile în domeniu din legea salarizării și din OUG 114/2018 au determinat transformarea indemnizației de hrană dintr-un drept de natură socială într-unul de natură salarială. În aceste condiții, cerem Guvernului scoaterea acestui drept salarial din categoria sporurilor și a indemnizațiilor și introducerea acestui lui în salariul de bază, solicitarea noastră având în vedere faptul că indemnizația de hrană:

- Este acordată tuturor salariaților în mod egal, fără nicio diferențiere în funcție de condițiile de muncă sau în funcție de modul de organizare a muncii.

- Impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente indemnizației de hrană sunt identice cu cele aplicate asupra salariului de bază brut.

În concluzie, constatând că OUG 114/2018 a anulat caracterul de drept social al indemnizației de hrană, transformând-o într-un drept salarial, și luând act de efectele (suportate de unitățile sanitare și angajații din sectorul public de sănătate) pe care le are asimilarea acesteia cu sporurile, Federația Solidaritatea Sanitară solicită Guvernului scoaterea indemnizației de hrană din limita de 30%, aferentă sporurilor, și introducerea ei în salariul de bază pentru toți salariații. Aceasta este singura măsura care ar putea corecta o parte din erorile ce marchează legea salarizării, arată documentul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel