Greșeala pe care o faci când alegi sutienul. Cum îți poate afecta sănătatea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
sutienul - FOTO: Freepick
sutienul - FOTO: Freepick

Sutienul este un articol vestimentar care nu prea lipsește din garderoba doamnelor. Află ce efecte are asupra sănătății.

Sutienul poate provoca dureri, iritații, dar NU și cancer. Este concluzia la care au ajuns specialiștii în sănătatea sânilor. Specialistul în sănătatea sânilor Cassann Blake oferă o perspectivă asupra acestei chestiuni și ajută la clarificarea câtorva mituri despre purtarea sau nepurtarea unui sutien, potrivit Cleaveland Clinic.

Purtarea unui sutien nu crește riscul de cancer la sân

Acest mit este demontat de specialiștii din întreaga lume, care au ajuns la concluzia că purtarea unui sutien nu crește șansele de a dezvolta cancer de sân.

"Din punct de vedere al cancerului de sân, purtarea unui sutien nu afectează riscul de cancer mamar. Am fost întrebat înainte dacă purtarea sutienelor poate crește riscul de cancer de sân. Răspunsul este nu. Aşadar, purtarea unui sutien nu creşte şi nici nu scade riscul de cancer la sân", a explicat Cassann Blake. 

Vezi și: Creierul afectat de Alzheimer, reparat cu o moleculă proprie identificată întâmplător. Poate anula tulburările de memorie

Sutienul nu face sânii să se lase

Sutienul nu cauzează lăsarea sânilor. Dr Blake arată, potrivit Cleaveland Clinic că purtarea unui sutien nu face sânii să se lase.

"Purtarea unui sutien nu afectează riscul de lăsare a sânilor sau ceea ce se numește «ptoză mamară»", spune ea.

În plus, sutienul nici nu va afecta forma sânilor. Mai mult, dacă sânii sunt voluptoși specialiștii recomandă utilizarea unui sutien, deoarece s-ar putea să vă simțiți mai confortabil. În plus, în acest caz folosirea sutienului ar putea ajuta la atenuarea sau prevenirea durerilor de spate, care adesea sunt din cauza greutății sânilor.

"Purtarea unui sutien sport ar putea fi de ajutor în această privință", spune dr. Blake. 

Vezi și: Poliomielita, risc de reapariție după 30 de ani, deși există vaccin. Tamara Roșu: Anul 2026, ȚINTA fără poliomielită la nivel mondial

Ce greșeli facem când alegem sutienul

Acum știm că purtarea unui sutien sau nepurtarea acestuia nu are nicio corelație directă cu cancerul de sân sau cu lăsarea sânilor. Dar există greșeli pe care le comitem atunci când ne alegem sutienul. Cea mai frecventă este aceea că nu purtăm o dimensiune potrivită.

"O mulțime de femei poartă dimensiunea greșită la sutien. Când purtați o dimensiune greșită, în special dacă purtați un sutien cu sârmă, acest lucru ar putea cauza dureri, deoarece sârma nu stă în locația potrivită", spune dr Blake.

Pentru a preveni eventualele probleme de acest gen, dr. Blake sugerează să apelăm la specialiști.

Sutienul nepotrivit pentru activitatea pe care o desfășurăm

O altă greșeală pe care o facem când purtăm un sutien este aceea că acesta nu se potrivește cu activitatea pe care o desfășurăm.  Antrenamentele nu se potrivesc cu sutienul de zi cu zi.

"Achiziţionează un sutien cu sprijinul potrivit pentru activitatea pe care o faci. S-ar putea să nu doriți să purtați un sutien sport cu mult sprijin în timp ce vă uitați la televizor. Dar dacă alergi, ia-ți un sutien cu un suport mai bun”, arată dr. Blake.

Dr. Blake adaugă că un sutien sport bun poate minimiza mișcarea sânilor. Când sânii se mișcă foarte mult, este posibil să aveți dureri de sân sau de spate. Dacă vă confruntați cu dureri de sâni în mod regulat sau într-o anumită zonă a sânilor, ea vă recomandă să discutați cu medicul. În cazul în care durerea nu apare frecvent, ea spune că puteți lua un antialgice.

Vezi și: Persoanele neasigurate, LISTA serviciilor medicale de care pot beneficia și CONDIȚIA. Diferența dintre asigurați si neasigurați. CNAS: 50 de lei pe persoană pe an

Sutienul – risc de infecții

Excesul de transpirație sau anumite ciuperci pot face purtarea unui sutien destul de inconfortabil. Aceste lucruri pot duce la erupții cutanate, fisuri, decolorare și iritații în general. Dr. Blake spune că o mare parte din acest lucru poate fi evitată dacă sânii tăi sunt poziționați corect în sutien.

"Vrei să fii atent la modul în care îți poziționezi sânii într-un sutien, mai ales în lunile mai calde. Când purtați o dimensiune mai mare a cupei, frecarea pielii poate apărea de-a lungul pliului inframamar (zona de sub cutele sânilor). În combinație cu transpirația puteți dezvolta o infecție fungică. De asemenea, puteți aplica antiperspirant sub și între sâni pentru a reduce transpirația", a mai precizat dr. Blake. 

Pro sau contra sutien

În cele din urmă, alegerea este a fiecăreia dintre noi. Dacă preferați să aveți un sutien pentru fiecare sezon și ocazie, nu este nimic în neregulă cu asta. Este rău să porți un sutien în pat? Nu, dacă te face să te simți mai bine, îl poți purta. Dr. Blake spune că această decizie este una personală și ține de confortul fiecăreia dintre noi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel