Transplantul uterin, cât durează și prin ce proceduri se face. Dr Emil Căpîlna explică

Florina Pop |
Data publicării:
EXCLUSIV

Doctorul Emil Căpîlna, medic primar obstetrică și ginecologie, conferențiar la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate despre transplantul uterin.

Doctorul Emil Căpîlna, medic primar obstetrică și ginecologie, conferențiar la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate despre cât de mult durează prelevarea în cazul unui transplant uterin.

Specialistul a subliniat mai întâi că ”uterul transplantat va fi supus unui tratament imunosupresor” întrucât ”dacă avem o infecție activă cu Papiloma virus există riscul ca această infecție să producă niște leziuni displazice, niște leziuni pre-canceroase”.

Potrivit medicului Emil Căpîlna, operația de transplant trebuie făcută cu consecințe minore după intervenție pentru cea care donează uterul.

”Problema este că un transplant făcut de la un donor viu la care consecințele post-operatorii a unei intervenții de prelevare trebuie să fie minore. Din punct de vedere tehnic, primele transplante făcute de la donor viu au durat între 10 și 13 ore, la echipa de la Goteborg. Este foarte dificil de recoltat, mai ales sistemul venos, este greu de disecat parametrul, este greu de evitat leziunea sau afectarea ischemică a ureterelor. Au fost descris eîn literatura de specialitate complicații uretrale, mai ales după astfel de intervenții de prelevare de la donor viu, inclusiv fistule uretero-vaginale”, detaliază expertul.

Acesta a mai precizat că, în ultima perioadă, ”echipele antrenate au reușit să scadă durata de prelevare a uterului de la un donator viu, de la 10-13 ore până la circa 6 ore”. Sunt echipe d emedici care efectuează această procedură invaziv, dar și minimum invaziv. 

”Primele intervenții au fost făcute deschis. Echipa din Dallas, din SUA, operează robotic și ei consideră că avantajul operațiilor robotice cu vederea tridimensională și cu precizia mișcărilor brațelor robotului conferă un plus de siguranță. Echipa din India a prelevat uterul laparoscopic, tot minim invaziv, dar marea majoritate a echipelor lucrează deschis”, adaugă medicul Emil Căpîlna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel