Tudor Ciuhodaru: „Atenţie, părinți și bunici. A început sezonul căpuşelor”

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sezonul capuselor face victime
Sezonul capuselor face victime

Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență, a lansat pe pagina lui de pe rețeaua de socializare o atenționare privind sezonul căpușelor. Se pare că primul pacient mușcat de o căpușă a sosit, deja, la Camera de gardă.

Medicul Tudor Ciuhodaru a prezentat câteva lucruri pe care ar fi bine să le cunoaștem despre mușcătura de căpușă, mai ales că a început sezonul lor. El a arătat că zeci de pacienți ajung din aceată cauză, în fiecare an, la Urgențe.

10 lucruri bine de știut despre muşcătura de căpuşă:

1. Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe.

2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.

3. Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcati de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).

4. În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.

5. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat, dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un varf de ac).

6. Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.

7. Capuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.

8. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.

9. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentararea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru a prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.

10. Consultaţi imediat un medic, mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale așa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

Medicul mai arată că sunt câteva detalii la care treuie să fim atenți, dacă, totuși, am fost mușcați de această insectă: mai întâi, spune el, să reținem data la care a fost extrasă căpușa. Apoi, să urmărim aparția oricăror simptome ,,curioase”, atât la nivel muşcăturii, cât şi generale, precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.

„Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizeaza tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe. Mai puțin de 30% de bolnavii de Lyme, după mușcătura de căpușă, își mai amintesc de această mușcătură datorită dimensiunilor mici și secreției anestezice”, scrie el pe pagina de pe rețeaua de socializare.

Căpușele apar în număr mare începând din martie și până î iunie-iulie, apoi se mai intensifică din septembrie până înoctombrie. În sezonul foarte cald din mijlocul veri sunt mai puțin active. Condițiile care le favorizează acrivitatea sunt temperaturile între 17-20 de grade și umiditatea aerului între 80-95%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel