Urcatul scărilor, benefic pentru sănătate. Cum te ajută sa îți păstrezi sănătatea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
urcatul scarilor - FOTO: Freepik@katemangostar
urcatul scarilor - FOTO: Freepik@katemangostar

Urcatul scărilor este benefic pentru sănătate. Deși uneori pare o corvoadă să urci treptele, trebuie să afli că există și beneficii.

De ce ar trebui să urci scările în loc să folosești liftul. Cum îți influențează sănătatea faptul că urci scările. Urcatul și coborâtul scărilor arde mai multe calorii decât jogging-ul.

Studiile au arătat că urcatul scărilor, care este considerat o activitate fizică de intensitate viguroasă, care arde mai multe calorii pe minut decât jogging-ul cu ritm mai lent. O companie, StepJockey, care este finanțată de Departamentul de Sănătate al Regatului Unit și are ca unică misiune obiectivul de a-i determina pe toți să ia scările ori de câte ori și ori de câte ori este posibil, observă că urcatul scărilor consumă de aproximativ 8 până la 9 ori mai multă energie decât statul în picioare și de aproximativ 7 ori mai multă energie decât utilizarea liftului.

Ca un bonus suplimentar, arzi calorii nu numai pe drum în sus, ci și în timp ce cobori scările! Se estimează că individul mediu va arde cel puțin 0,1 calorii pentru fiecare pas pe care îl urcă (deci, cel puțin 1 calorie pentru fiecare 10 pași urcați) și 0,05 calorii pentru fiecare pas coborât (deci, 1 calorie pentru fiecare 20 de pași pe drum în jos).

Poate chiar mai încurajatoare pentru cei care se luptă deja cu excesul de greutate sau obezitatea: cu cât cântărești mai mult, cu atât arzi mai multe calorii atunci când urci scările.

Vezi și: Ce înseamnă să fii ambidextru. La ce riscuri ești supus. Ce influență are societatea

Urcatul scărilor reduce riscul de accident vascular cerebral

Potrivit rezultatelor studiului Harvard Alumni Health Study, care a înscris peste 11.000 de bărbați, activitatea fizică, cum ar fi urcatul scărilor, poate reduce riscul de accident vascular cerebral.

De exemplu, la bărbații care au raportat că au urcat scările de cel puțin 20 de ori pe săptămână, a existat o reducere recunoscută a riscului lor de accident vascular cerebral pe termen lung - și asta a fost în plus față de orice beneficii pe care le-ar fi putut avea de la alte forme de exerciții fizice regulate.

Urcatul scărilor îmbunătățește sănătatea inimii

În virtutea faptului că este o formă de exercițiu viguros, urcatul scărilor îmbunătățește sistemul cardiovascular și, astfel, sănătatea cardiovasculară pe termen lung. Zeci de ani de cercetări au arătat că exercițiile fizice regulate îmbunătățesc capacitatea cardiovasculară și pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Cercetările arată, de asemenea, că exercițiile fizice regulate pot crește longevitatea sănătoasă cu până la șapte ani!

Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei Cola în fiecare zi. Detaliul care te va șoca

Urcatul scărilor întărește mușchii

Gândiți-vă la ce este nevoie pentru a urca scările. Toți mușchii din picioare, plus activarea abdomenului, plus mișcarea și, probabil, mișcarea brațelor - ca să nu mai vorbim de activarea mușchilor din spate. Toate acestea se traduc într-un sistem musculoscheletal mai puternic și mai sănătos.

Și, deoarece utilizarea mușchilor scheletici ajută la creșterea metabolismului, care se poate traduce în și mai multe calorii arse (și mai multă greutate pierdută) pe termen lung, pe măsură ce masa musculară crește și tonusul muscular se îmbunătățește. Cercetările au arătat că utilizarea mușchilor scheletici are, de asemenea, un efect extraordinar asupra îmbunătățirii zahărului din sânge, ceea ce are implicații pentru prevenirea și gestionarea diabetului zaharat.

În plus, îmbunătățirea sănătății generale musculo-scheletice poate ajuta cu dureri de artrită, care tinde să afecteze pe cei care se luptă cu obezitatea, de asemenea.

Vezi și: Cum poți să obosești în timp ce stai. Ce consumă resursele creierului. Ce NU trebuie să ignori NICIODATĂ

Urcatul scărilor combate stilul de viață sedentar

O mare parte din cercetări indică stilul de viață sedentar prea comun al lumii avansate tehnologic de astăzi ca un factor major care contribuie la epidemia globală de obezitate.

A urca scările ori de câte ori este posibil este o modalitate rapidă și ușoară de a ieși din acel stil de viață sedentar și de a adăuga mai multă activitate fizică și mișcare în viața de zi cu zi. Scările sunt adesea chiar acolo, în fața ta, și așa poate fi mult mai ușor doar să iei scările decât să ajungi la sală sau să ajungi la terenul de sport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel