Zahăr, cum îți păcălește creierul să mânânci mai mult

Georgiana Ioniță / 11 iun 2020 / 17:34

Consumul excesiv de zahăr este legat de o serie de probleme de sănătate, inclusiv rezistența la insulină, dezvoltarea diabetului de tip 2 și a anumitor tipuri de cancer, boli de inimă și multe altele. Un nou studiu arată cum zahărul afectează și creierul.

Un studiu (link direct), realizat de  Universitatea din Michigan,  oamenii de știință au descoperit că zahărul poate reduce efectul dopaminei în creier.

În creierul oamenilor, dar și al muștelor, există circuite neuronale care depind de dopamină, un neurotransmițător, care se ocupă de alimentele cu gust dulce. Atunci când este consumată o dietă bogată în zahăr, studiul a constatat că semnalul de recompensă din creierul muștelor a fost întârziat sau redus, diminuând senzația de sațietate și crescând cantitatea de mâncare consumată.


Cercetătorii au descoperit că atunci când aceste semnale de recompensă au fost reduse, muștele din studiu nu s-au mai săturat și au ajuns să mănânce ore în șir.  Așa cum era de așteptat, muștele care au mâncat prea mult, au sfârșit prin a lua în greutate.

Din fericire, studiul a descoperit că înlocuirea unei diete cu conținut ridicat de zahăr cu o dietă mai sănătoasă a inversat acest efect de amortizare, circuitele neuronale și-au recăpătat sensibilitatea, iar consumul alimentar a scăzut în cele din urmă. Acest lucru poate ajuta la explicarea apetitului redus, mulți oameni raportează senzația  aceasta atunci când trec la un protocol alimentar cu conținut scăzut de carbohidrați.

 

 

Studiul integral, aici.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.22
YesMy