Ziua mondială a igienei mâinilor. Ce boli pot transmite mâinile murdare

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ziua mondiala a igienei mainilor. FOTO: Freepik
ziua mondiala a igienei mainilor. FOTO: Freepik

Care sunt cele 5 momente-cheie ale igienei mâinilor pentru evitarea infecțiilor nosocomiale.

Măsurile eficiente de prevenire și control al infecțiilor, inclusiv igiena mâinilor, previn 70% din infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM), contribuind la reducerea impactului medical și economic al acestora.

Potrivit INSP, aproximativ 30% din afecțiunile diareice și 20% din infecțiile respiratorii pot fi prevenite prin igienizarea consecventă a mâinilor.

Ziua Mondială a Igienei Mâinilor (Save Lives: Clean Your Hands) - iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) lansată în 2009 - este marcată în fiecare an la data de 5 mai, promovând, la nivel global, importanța igienei mâinilor.

Practicarea igienei mâinilor în unitățile sanitare protejează deopotrivă pacienții și personalul medico-sanitar. Simplul gest al spălării mâinilor poate să prevină răspândirea germenilor, inclusiv a celor rezistenți la antibiotice, mâna murdară reprezentând principala cale de transmitere a infecțiilor în unitățile sanitare.

Vezi și: Manevra Heimlich: cum se face. Ciuhodaru: Creierul începe să se degradeze la 1 minut. La 3 minute leziuni ireversibile, la 5 moarte cerebrală, la 15 moarte

”Personalul medico-sanitar trebuie să respecte cu strictețe cele 5 momente cheie ale igienei mâinilor atunci când oferă îngrijiri medicale:

- înainte de a intra în contact cu pacientul

- înainte de a îndeplini proceduri aseptice

- după expunerea la fluide ale corpului

- după contactul cu pacientul

- după atingerea obiectelor aflate în contact sau în apropierea pacientului.

Practicarea igienei mâinilor de către personalul medico-sanitar poate fi repetată de 100 de ori pe parcursul unei zile de lucru.

Complianța la respectarea regulilor de igienă a mâinilor poate să fie influențată de foarte mulți factori.

Constrângerile de timp, volumul mare de muncă, lipsa resurselor, poziționarea deficitară a obiectelor/mobilierului în spațiile de lucru, prezența leziunilor la nivelul tegumentului mâinilor personalului, dar și repetarea unor tipare comportamentale incorecte au fost identificate drept posibile bariere”, susține INSP.

În acest an, Ziua Mondială a Igienei Mâinilor (”Save Lives: Clean Your Hands”) are ca temă îmbunătățirea acțiunilor de prevenție a infecțiilor și a rezistenței la antimicrobiene și construirea unei culturi a siguranței și calității îngrijiriilor medicale, în care igiena mâinilor este prioritară.

Această zi reprezintă o oportunitate de a încuraja colaborarea între populația generală, profesioniștii din domeniul medical și organizații în vederea atingerii obiectivului comun de a minimiza riscul de infecții asociate asistenței medicale și de dezvoltare a rezistenței antimicrobiene.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, personalul medico-sanitar ar trebui să practice spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 40-60 secunde sau să practice dezinfecția igienică a mâinilor cu substanțe hidro-alcoolice timp de 20-30 secunde.

Vezi și: Apa minerală: de ce contează cât de acidulată este. Ce importanță are pH-ul și cum îți afectează organismul

Care sunt bolile infecțioase ce pot fi răspândite de mâinile murdare

Iată câteva dintre infecțiile și bolile care se pot răspândi dacă nu vă spălați bine pe mâini după ce mergeți la toaletă și când pregătiți mâncare pentru alții.

Norovirusurile

Norovirusul este cea mai frecventă cauză a gastroenteritei virale la om și poate afecta persoane de toate vârstele.

Se transmite adesea atunci când oamenii nu se spală pe mâini și, din păcate, se poate răspândi foarte repede în grupuri mari de oameni în spații apropiate.

Din acest motiv, atunci când o persoană se îmbolnăvește, gospodării întregi sau birouri întregi se îmbolnăvesc și ele.

Bolile transmise prin aer

Bolile respiratorii se răspândesc, de obicei, prin intermediul picăturilor care sunt respirate, strănutate sau tușite în aer de către o persoană bolnavă.

În timp ce strănutul și tusea contribuie la răspândirea bolilor, tehnicile deficitare de spălare a mâinilor sunt, de asemenea, un mare vinovat.

Printre bolile respiratorii comune cauzate de o igienă deficitară a mâinilor se numără răceala comună, gripa, varicela și meningita.

Infecții nosocomiale (cele care își au originea într-un cadru medical)

Adesea auzim de infecțiile intraspitalicești, cele nosocomiale, iar acestea sunt cauzate de faptul că pacienții sau personaul medical nu acordă suficientă atenție igienizării mâinilor.

De altfel, spitalele sunt, prin natura lor, o sursă potențială de agenți patogeni infecțioși, iar dacă personalul nu se spală pe mâini între două vizite la pacienți sau dacă persoanele cu o infecție nu practică o bună igienă a mâinilor, acestea pot transmite foarte ușor boala lor altora.

Unele dintre cele mai frecvente infecții nosocomiale, care pot fi răspândite de germenii de pe mâinile noastre, includ stafilococul  auriu meticilino-rezistent (MRSA) și Escherichia coli (E. coli).

Hepatita A

Hepatita A, cunoscută și ca boala mâinilor murdare, este o infecție virală care poate provoca simptome severe, inclusiv probleme la nivelul ficatului, icter, dureri abdominale, febră și oboseală.

Este adesea răspândită prin intermediul alimentelor care au fost contaminate de persoanele care le prepară și care nu s-au spălat pe mâini după ce au mers la baie.

Igiena mâinilor și coronavirusul

Pandemia de coronavirus ne-a arătat cât de importantă este igiena mâinilor, dar și evitarea atingerii feței, gurii sau a nasului.

De altfel, pe perioada pandemiei, prima regulă a fost cea de igienizarea corectă a mâinilor, urmată de păstrarea unei distanțe fizice de 2 m, respectiv de strănutul și tușitul în pliul cotului, pentru a evita contaminarea directă a celor dn jur.

În ceea ce privește practicile corecte de igienă a mâinilor, Raportul nostru Global Hygiene Reset arată că:

- 71% se tem acum mai mult de răspândirea germenilor prin intermediul suprafețelor pe care le ating decât înainte de pandemia de Coronavirus.

- 74% sunt acum mai îngrijorați de faptul că igiena deficitară a mâinilor altor persoane le-ar putea pune sănătatea în pericol decât înainte de pandemie, arată Initial.

Vezi și: Jocurile video, în spatele masacrului din Serbia. Gabriel Diaconu: Pasiunea pentru jocuri video ar putea explica violența extremă. Duce la epuizarea dopaminergică a creierului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel