1.200 de pacienți COVID-19 au fost consultați, într-o lună, la centrele de evaluare ambulatorie doar din spitalele Primăriei Capitalei

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Centre evaluare pacienți COVID. Foto: PMB
Centre evaluare pacienți COVID. Foto: PMB

Primăria Capitalei a anunțat că în centrele de evaluare din spitalele care sunt în administrarea sa,  într-o lună de la deschiderea acestora, au fost evaluați și tratați aproape 1.200 de bucureșteni. Pe teritoriul Capitalei se află, însă, de două ori mai multe centre de evaluare, celelalte fiind organizate în incinta spitalelor aflate în subordinea Ministerului Sănătății, a Ministerului de Interne și a Ministerului Apărării. 

Conform unui comunicat transmis de Primăria Capitalei, în șapte dintre cele 19 spitale administrate de Primăria Municipiului București, prin ASSMB, funcționează centre de evaluare COVID-19, cu capacitatea totală de 43 de paturi pentru spitalizare de zi. Alte două unități sanitare derulează pregătiri pentru deschiderea unor centre similare în perioada următoare.

„În funcție de specificul fiecărui spital și de spațiul disponibil, centrele de evaluare au fost amenajate în interiorul unităților sanitare sau în containere special amenajate în acest scop, evident respectând toate măsurile de protecție în vigoare”, precizează sursa citată.

Până acum în centrele din subordinea Primăriei au fost evaluați și tratați aproape 1.200 de pacienți. 

Lista completă a tuturor celor 217 centre de evaluare din România o găsiți AICI: 

PMB reamintește că persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 se pot prezenta la oricare centru de evaluare fără bilet de trimitere, doar pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau un test RT-PCR.

Indiferent dacă au sau nu statutul de asigurat, pacienții beneficiază de o evaluare amănunțită a stării de sănătate și pot primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi.

„Se diminuează astfel presiunea asupra sistemului sanitar, iar pacienților COVID-19 care prezintă anumiți factori de risc le este asigurat un acces rapid și eficient la serviciile medicale necesare”, menționează PMB.

În centrul de evaluare, pacientul este supus unor analize medicale, i se măsoară temperatura, saturația de oxigen, tensiunea și îi sunt evaluate simptomele.

Există și posibilitatea unei evaluări imagistice, pentru a vedea dacă există afectare pulmonară. De asemenea, se procedează la identificarea factorilor de risc și la evaluarea antecedentelor personale patologice ale pacientului.

După parcurgerea acestor pași, medicul va stabili schema de tratament, în centrele de evaluare putând fi prescrise inclusiv antivirale.

Centrele de evaluare deschise în spitalele Primăriei Capitalei și programul lor de funcționare:

1. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale "Dr. Victor Babeș" - Secția Exterioară Pipera (L - D, 8,00 - 20,00);

2. Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino” (L - V, 14.00 – 20.00);

3. Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila” (L - V, 8.00 – 20.00);

4. Spitalul Clinic Colentina (L - D, 8.00 – 20.00);

5. Spitalul Clinic "Nicolae Malaxa" (L - V, 8.00 – 20.00);

6. Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Ștefan (L - V, 8.00 – 18.00);

7. Spitalul Clinic Sf. Maria (L- V, 8.00 – 20.00);

8. Spitalul Clinic Colțea (în curs de amenajare);

9. Spitalul Clinic „Prof. Dr. Th. Burghele” (în curs de amenajare).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel