Cei mai mulți dintre noi știm că examinările periodice la ochi, ochelarii de soare, ochelarii de protecție atunci când este necesar, iluminarea adecvată (prea puternică și strălucitoare poate fi la fel de dăunătoare ca prea puțină lumină) și poate că o rundă ocazională de picături pentru ochi când îi simțim uscați sunt esențiale pentru menținerea sănătății ochilor. Dar știați că o dietă bogată în beta caroten, acizi grași Omega-3, antioxidanți, luteină, zeaxantină - un carotenoid precum luteina-licopen, quercetina, vitaminele A, C, E și zinc poate ajuta la îmbunătățirea vederii, la prevenirea glaucomului și cataractă și, se pare, chiar ajută la evitarea efectelor și progresiei bolilor, cum ar fi degenerescența maculară? Iată ce alimente să incluzi în dietă ca să ai ochi sănătoși, conform experților de la Johns Hopkins și Tufts University:
1) Avocado: bogat în luteină, element cheie în prevenirea degenerescenței maculare și a cataractei, acest fruct conține vitamine valoroase pentru ochi precum A, B6 și E.
2) Fructe de pădure: Fac minuni pentru scăderea tensiunii arteriale crescute, un factor al degenerescenței maculare.
3) Broccoli: sursă excelentă de luteină, calciu, vitamina C și zeaxantină.
4) Morcovi: sursă uriașă de vitamina A și beta-caroten.
5) Ouă: sursă principală de vitamine A, B12 și D, împreună cu luteină, zeaxantină și zinc.
6) Usturoi: bogat în seleniu, vitamina C și quercetină, este adjuvant în prevenirea cataractei,
7) Kale, spanac, napi, salată romaine: Cunoscute pentru abundența lor de conținutul bogat de vitamina A, luteină și zeaxantină.
8) Ardei gras portocaliu: sursă foarte bună de zeaxantină
9) Somon: sursă foarte bogată de acizi grași Omega-3, acid folic, vitaminele A, D, B6 și B12.
10) Soia: sursă de izoflavone, care au proprietăți antioxidante.
11) Semințe de floarea-soarelui: Conțin seleniu.
12) Ceai (verde, negru sau oolong): ajută prevenirea cataractei. De asemenea, poate ajuta la prevenirea degenerescenței maculare prin blocarea creșterii vaselor de sânge noi în partea din spate a ochiului.
13) Roșii: bogate în vitamina C și licopen.
14) Nucile: bogate în acizi grași Omega-3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.