4 motive pentru care dovlecii chiar sunt buni pentru sănătatea ta

Adisa Codruț |
Data publicării:

Dovlecii nu sunt doar delicioși în plăcinte și prăjituri, ci și plini de nutrienți.

Iată câteva motive pentru care să nu excludeți dovlecii din dieta voastră:

* au un conținutul ridicat de antioxidanți, care poate reduce riscul de boli cronice - dovlecii conțin antioxidanți, precum alfa-caroten, beta-caroten și beta-criptoxantină. Acestea pot neutraliza radicalii liberi, împiedicându-i să deterioreze celulele. Studiile efectuate pe eprubete și pe animale au arătat că acești antioxidanți protejează pielea împotriva daunelor provocate de soare și scad riscul de cancer, boli oculare și alte afecțiuni. Cu toate acestea, rețineți că sunt necesare mai multe cercetări bazate pe oameni pentru a face recomandări de sănătate.

* protejează vederea - conțin vitamina A, luteină și zeaxantină; consumul de substanțe nutritive potrivite vă poate reduce riscul de pierdere a vederii; conținutul de beta-caroten din dovleac oferă organismului dvs. vitamina A necesară. Cercetările arată că deficitul de vitamina A este o cauză foarte frecventă de orbire. Într-o analiză a 22 de studii, oamenii de știință au descoperit că persoanele cu aporturi mai mari de beta-caroten au avut un risc semnificativ mai mic de cataractă, o cauză frecventă a orbirii. Dovleacul este una dintre cele mai bune surse de luteină și zeaxantină, doi compuși asociați cu riscuri mai mici de degenerescență maculară legată de vârstă (DMA) și cataractă. În plus, conține cantități bune de vitamine C și E, care funcționează ca antioxidanți și pot împiedica radicalii liberi să deterioreze celulele oculare. Mai mult, dovleacul este o sursă bună de fibre, care vă poate ajuta să vă reduceți pofta de mâncare.

* potasiul, vitamina C și fibra pot beneficia de sănătatea inimii - dovleacul conține o varietate de substanțe nutritive care vă pot îmbunătăți sănătatea inimii. Este bogat în potasiu, vitamina C și fibre, care au fost legate de beneficiile pentru inimă. Studiile au arătat că persoanele cu aporturi mai mari de potasiu par să aibă tensiune arterială mai mică și un risc redus de accidente vasculare cerebrale - doi factori de risc pentru bolile de inimă. Dovleacul este bogat în antioxidanți, care pot proteja colesterolul LDL „rău” de oxidare. Când particulele de colesterol LDL se oxidează, acestea se pot aglomera de-a lungul pereților vaselor de sânge, ceea ce poate restricționa vasele și poate crește riscul de boli de inimă.

* promovează o piele sănătoasă - Dovlecii sunt încărcați cu substanțe nutritive care sunt excelente pentru pielea ta. În primul rând, au un conținut ridicat de carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul, pe care corpul îl transformă în vitamina A. Studiile arată că carotenoizii cum ar fi beta-carotenul poate acționa ca un protector solar natural. Odată ingerate, carotenoizii sunt transportați către diferite organe, inclusiv spre piele. Aici, acestea ajută la protejarea celulelor pielii împotriva deteriorării cauzate de razele UV dăunătoare. Dovleacul este bogat în vitamina C, care este esențială pentru o piele sănătoasă. Corpul are nevoie de această vitamină pentru a face colagen, o proteină care îți menține pielea puternică și sănătoasă. Mai mult, dovleceii conțin luteină, zeaxantină, vitamina E și mulți alți antioxidanți care s-au dovedit a stimula apărarea pielii împotriva razelor UV, arată healthline.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel