România se află pe o poziție de top în Europa în ceea ce privește prețurile mici ale medicamentelor. Potrivit declarațiilor lui Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, medicamentele din România sunt la nivel minim în comparație cu un coș de 12 țări europene. Acest lucru face ca țara noastră să fie situată printre cele mai scăzute prețuri din Europa, ceea ce ar putea părea un avantaj pentru pacienți.
"Medicamentele în România sunt la nivel minim dintr-un coș de 12 țări. Deci nu putem spune că medicamentele în România sunt scumpe. Din contră, suntem poate la cele mai scăzute niveluri din Europa, ca preț. Și de aici apar și o serie de alte probleme, precum lipsa de atractivitate, în primul rând pentru producători.
Pentru că prețul mic este dublat de un orizont de timp poate necunoscut până la o compensare efectivă. Mai apar și termene de plată. Dar și 120–180 de zile termene de plată nu sunt cele mai, să-i spunem, atractive", a explicat Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Cât costă medicamentele în România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Nivel minim - FOTO: Freepik
Efort comun
Directorul general al Bristol Myers Squibb România consideră că, pentru a rezolva aceste probleme, este necesar un efort comun din partea tuturor participanților din sistemul de sănătate.
"Eu aș trece asta tot la un efort comun, până la urmă, al tuturor participanților din sistemul de sănătate. Pentru că nu este clar — nimeni nu stă cu bani în buzunar. Fiecare se străduiește și tocmai asta trebuie să ne arate că mai este un drum lung până să fim la un nivel mediu european.
Contractele cost-volum, ca să revenim la ele, și medicamentele foarte scumpe, să știți că și în România cheltuielile cu medicamentele, din totalul cheltuielilor de sănătate, se încadrează foarte bine la media europeană.
Undeva între 17 și 25% din total. În România suntem tot pe acolo, în jurul lui 20 și ceva la sută. Deci faptul că dăm prea mulți bani pe medicamente este o încercare de a deforma puțin realitatea.
La fel cum am auzit că noi consumăm prea puține medicamente generice și prea multe originale. În realitate, și în România, la fel ca într-o medie europeană, proporția cantității de generice față de cantitatea totală și, respectiv, valoarea generice față de valoarea totală sunt comparabile. Aș îndrăzni să spun că suntem în graficul european", a mai explicat Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.