8 simptome care arată că ți s-a format un cheag de sânge. Nu le ignora niciodată, viața îți poate fi în pericol

Dana Lascu |
Data publicării:
Sânge
Sânge

De la umflarea piciorului până la o tuse inexplicabilă, adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți oricare dintre aceste simptome care anunță formarea unui cheag de sânge:

De cele mai multe ori, cheagurile de sânge sunt un lucru bun. Atunci când vă răniți, aveți nevoie ca sângele să se solidifice și să se aglomereze la locul rănii pentru a ajuta la oprirea sângerării și pentru începerea vindecării. Dar, uneori, cheagurile apar atunci când nu sunt necesare, iar acest lucru poate provoca probleme - mai ales dacă se formează în venele adânci de lângă mușchii tăi. Formarea de cheaguri în vasele de sânge adânc în sistemul circulator - tromboză venoasă profundă (TVP) - pune în pericol viața unei persoane, pentru că poate provoca afecțiuni care sunt urgențe medicale. Este vorba de infarct și AVC, iar dacă se formează în plămâni pot duce la embolism pulmonar, așa că este importat să știm simptomele care arată că un cheag de sânge s-a format. 

Umflare la un membru

Un picior sau braț umflat este unul dintre cele mai frecvente semne ale unei TVP. Cheagurile de sânge pot bloca fluxul sănătos de sânge în picioare, iar sângele se poate strânge în spatele cheagului provocând umflături. Fiți suspicios dacă membrul dvs. s-a umflat rapid.

Dureri de picioare sau brațe

De obicei, durerea dată de TVP apare în combinație cu alte simptome, cum ar fi umflarea sau roșeața, dar uneori poate fi de sine stătătoare. Din păcate, de multe ori durerea cauzată de un cheag de sânge este confundată cu ușurință cu o crampă musculară sau cu o entorsă, motiv pentru care problema rămâne adesea nediagnosticată și este în mod specific periculoasă. Durerea dat de tromboza venoasă profundă tinde să apară atunci când mergeți sau când vă flexați piciorul în sus. 

Roșeață pe piele

Deși este adevărat că o vânătaie este un tip de cheag de sânge, nu este genul de care trebuie să vă faceți griji. Nu puteți vedea o tromboză venoasă profundă. Este posibil să vedeți o decolorare asemănătoare unei vânătăi, dar este mai probabil să vedeți că e o pată roșie. O TVP cauzează roșeață la nivelul membrului afectat și face brațul sau piciorul să se simtă cald la atingere.

Dureri în piept

O durere în piept vă poate face să bănuiți un atac de cord, dar ar putea fi o embolie pulmonară pentru că au simptome similare. Cu toate acestea, durerea dată de embolia pulmonară tinde să fie ascuțită și înțepătoare și se simte cel mai rău atunci când respirați adânc.

Durerea de atac de cord iradiază adesea din zonele superioare ale corpului, cum ar fi umerii, maxilarul sau gâtul. Cel mai mare indiciu este în respirația dvs. - durerea dată de embolia pulmonară se agravează constant cu fiecare respirație pe care o trageți în piept. Sunați imediat la 112 în acest caz. 

Respirație scurtă și sacadată

Un cheag de sânge în plămâni vă încetinește fluxul de oxigen și acest lucru vă poate face să vă simțiți fără respirație. De multe ori nu vei avea rezistență sau vei gâfâi neobișnuit de mult când urci scările. Vă veți simți foarte rău. Sunați la 112.

Tuse inexplicabilă

Nu puteți opri tusea? Dacă aveți, de asemenea, dificultăți de respirație, ritm cardiac rapid sau dureri în piept, ar putea fi un embolism pulmonar. Tusea va fi uscată, dar uneori oamenii pot tuși cu mucus și / sau sânge. Sunați la 112. 

O inimă care bate ca la curse

Când nivelul de oxigen este scăzut, ritmul cardiac crește pentru a încerca să compenseze lipsa. Simțind o durere în piept și probleme cu respirațiile adânci ar putea fi un semn că ai un embolism pulmonar.

Experții spun că pentru un mic cheag de sânge, ritmul cardiac crește parțial din cauza durerii toracice, a respirației dificile și a anxietății asociate cu acestea. Există, de asemenea, o eliberare de substanțe chimice din țesuturile pulmonare care duce la o creștere a ritmului cardiac.

Senzație de leșin

Amețeala se datorează parțial substanței chimice eliberate din plămâni, schimbărilor de oxigenare a sângelui și a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Pentru că creierul este sensibil la modificările de oxigen și la modificările fluxului sanguin.

Deși nu este un simptom prea comun al unui cheag de sânge, se întâmplă suficient de des cât să fie considerat un posibil simptom. Un studiu publicat în New England Journal of Medicine a constatat că embolismele pulmonare au fost responsabile pentru aproximativ 17% din spitalizări pentru leșin la cele 560 de persoane în vârstă care au fost studiate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel