9 boli comune care apar după 40 de ani. Trebuie să ai mare grijă!

Dana Lascu |
Data publicării:
După 40 de ani te poți și îngrișa iar să slăbești devine o problemă. Foto: Pixabay
După 40 de ani te poți și îngrișa iar să slăbești devine o problemă. Foto: Pixabay

Este posibil să vă intri în cel de-al patrulea deceniu de viață fără a avea parte de prea multe probleme medicale sau măcar fără a avea din cele majore. Dar odată trecută această bornă, lucrurile se schimbă, iar conform statisticilor, următoarele boli sunt cele mai frecvente după ce treci de 40 de ani: 

Odată ce treci de 40 de ani, toate s-ar putea schimba peste noapte. Din sănătos tun, poți să te trezești că ai probleme sau că dezvolți o boală cronică de care habar n-aveai. Evident, este foarte posibil să nu ajungi la așa ceva, dacă ai grijă de tine. Dar, conform statisticilor, cele mai frecvente boli la „tinerii” trecuți de 40 de ani sunt: 

1) Infecțiile urinare și incontinență

Atât bărbații, cât și femeile pot prezenta mai multe infecții după vârsta 40 de ani. Pentru femei, este posibilă o creștere a incidenței infecțiilor tractului urinar, datorită subțierii pereților vaginali și a modificărilor pH-ului vaginului care însoțesc îmbătrânirea. În funcție de ce a declanșat infecția, medicii ginecologi sunt cei care recomandă tratamentul. 

Și bărbații pot face infecții urinare. La ei, diagnosticul și tratamentul îl stabilește medicul urolog. De asemenea, bărbații pot face infecții la prostată, după vârsta de 40 de ani, mai ales dacă au un stil de viață sedentar. Durerea - în testicule, în jurul anusului sau într-adevăr oriunde între osul pelvian și buric - este un simptom major, alături de urinare frecventă sau arsuri atunci urinezi. Tot la medicul urolog se tratează. 

Apoi, vezica urinară se poate schimba odată cu îmbătrânirea. Poate fi vorba de o afectate a nervilor vezicii, ceea ce poate duce la urinare frecventă, sau de o afectare a mușchilor ei, care se pot îngroșa odată cu înaintarea în vârstă, reducându-i capacitatea. În ambele cazuri poate să apară incontinența urinară. O vezică hiperactivă și incontinența urinară nu trebuie trecute cu vederea, și au multe soluții: de la exerciții, la tratamente medicamentoase, și chiar chirurgicale. 

2) Pietre la rinichi

Ele pot fi minuscule (adesea descrise ca „nisip” sau „pietriș”), dar pietrele la rinichi sunt bucăți de minerale depuse în tractul urinar, care îl pot deforma, declanșa o infecție sau un blocaj. Sunt extraordinar de dureroase. Adesea, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, nu se mai hidratează corect sau consumă prea multe alimente cu oxalați, ceea ce poate produce pietre la rinichi. Dacă u sunt tratate la timp, de la primele semne, se poate ajunge la operație și, în cazurile grave, la complicații. 

3) Disfuncție erectilă

Bărbații de 40 de ani pot începe să observe o scădere a capacității lor de a obține și de a menține o erecție. Adesea, acest lucru se datorează altor afecțiuni medicale, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea sau sindromul metabolic, care pot duce la reducerea fluxului sanguin către penis. Se poate rezolva prin varii tratamente dacă e diagnosticată din timp!

4) Simptome de perimenopauză

Odată trecute de 40-45 de ani, unele femei vor începe să aibă simptome de perimenopauză. Deși perimenopauza nu este tocmai o boală, simptomele - inclusiv bufeurile, menstruația neregulată și sângerările abundente - pot fi problematice. De asemenea, scăderea libidoului poate afecta puternic unele femei, deoarece nivelul de testosteron scade ca parte a modificărilor hormonale care apar în perimenopauză. Terapia hormonală poate ajuta la ameliorarea unora dintre aceste simptome la unii pacienți. De asemenea, după 40 de ani femeile încep să se îngrașe iar slăbirea e o mare problemă. Dietele din tinerețe nu mai funcționează, tocmai din cauza schimbării hormonale prin care trec femeile.

5) Alergii la mâncare

Dezvoltarea unei alergii alimentare poate să apară și după 40 de ani, mai ales dacă e vorba de fructe de  mare sau nici (inclusiv alune). Sunt multe ipoteze legat de ceea ce provoacă apariția acestora, inclusiv posibilitatea ca utilizarea pe scară largă a antibioticelor și administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene să perturbe mediul gastro-intestinal.

6) Osteoartrita

În jurul vârstei de 40 de ani, poate să apară osteoartrita, pe măsură ce cartilajul din jurul articulațiilor se uzează, apar dureri și disconfort. De asemenea, aceasta provoacă problemele la nivelul coloanei cervicale lombare, la șolduri și la genunchi și, în special, articulații des folosite, cum ar fi articulația bazală a degetului mare (mai mult la femei). Osteoartrita este cea mai frecventă formă de artrită și cel mai bun mod de a o evita este o dietă sănătoasă, echilibrată și exerciții fizice făcute regulat.

7) Hipertensiunea

Gestionarea hipertensiunii arteriale este importantă, deoarece nu este controlată, vă crește riscul de atacuri de cord (infarct) și accidente vasculare cerebrale. Reducerea stresului este foarte importantă pentru gestionarea tensiunii arteriale crescute, la fel și reducerea aportului de sodiu, o dietă în general sănătoasă și exerciții fizice regulate.

8) Cancer de piele

Cancerul de piele, atât carcinomul cu celule bazale, cât și celulele scuamoase, sunt provocate de expunerea la soare. În mod similar, melanomul este cauzat de expunerea la soare, împreună cu o moștenire genetică. Ce trebuie să faci? Să-ți verifici periodic alunițele ca să vezi din timp dacă își modifică textura, forma, culoare. Și să folosești protecție solară tot timpul, nu doar pe plajă!

9) Depresie sau anxietate

Deși majoritatea tulburărilor de sănătate mintală apar mai devreme, după 40 de ani se pot agrava sau declanșa anxietatea legată de situația financiară, de faptul că părinții sunt în vârstă, de creșterea copiilor, de aspectul fizic în schimbare etc. Toate acestea acționează ca factori de stres după 40 de ani și pot exacerba probleme de bază, cum ar fi depresia și anxietatea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel