Aliment-medicament pentru hipertensiune și bolnavii de inimă. Dr Anca Hâncu: are multe fibre

Adisa Codruț |
Data publicării:
Gutui  FOTO: pixabay
Gutui FOTO: pixabay

Medicul nutriționist Anca Hâncu recomandă consumul de gutui datorită beneficiilor pe care le aduc aceste fructe.

Medicul nutriționist Anca Hâncu spune că gutuile sunt ”ca un aliment-medicament pentru persoanele cu hipertensiune, pentru oamenii cu afecțiuni cardiace, pentru persoanele cu obezitate pentru că aceste fructe au multe fibre și stimulează sațietatea”. Iar ”după o gutuie, aceștia nu vor mai avea nevoie să mănânce nimic timp de două-trei ore. O gutuie este foarte bună și pentru persoanele cu astm bronșic, la cele în convalescență, după infecții virale. Oamenilor sănătoși, gutuile le aduc putere, vigoare, sunt un tonic și chiar stimulează potența”, a afirmat Anca Hâncu, la un post TV.

Acest fruct poate fi consumat în mai multe feluri: crudă, cu zahăr, ca marmeladă sau compot, dar și în cuptor. 

”Putem mânca o gutuie ca gustare, între mese, așa crudă, dar unii poate o preferă coaptă sau făcută compot. O putem servi și ca desert - un gem, o peltea făcută cu mai puțin zahăr, sau într-o prăjitură. La mine, în Ardeal, se fac mai multe mâncăruri cu gutui: mâncare de pui cu gutui, mâncare cu ficăței cu gutui”, a precizat medicul Anca Hâncu, arată DC News.

Gutuile sunt bogate în vitaminele A, B și C, fibre, precum și minerale - potasiu, cupru, seleniu, zinc, fosfor, calciu, fier și magneziu. Este sărac în grăsimi. Motive pentru care nu excludeți gutuile din dietă:

* slăbit - îmbunătățirea digestiei este una dintre cele mai bune modalități de a menține greutatea scăzută și de a garanta un metabolism rapid care vă va menține sistemul optim. Ca și alte fructe, gutuile sunt bogate în fibre dietetice. Veți avea mai multă energie și vă veți menține greutatea excesivă a deșeurilor, îmbunătățind sănătatea digestivă.

* boli gastrointestinale - fibrele prezente în gutui pot ajuta la prevenirea anumitor afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi boala inflamatorie a intestinului, diferite tipuri de cancer sau diverticulită. Catehina și epicatechina conținute în fibre se vor lega de anumite toxine cauzatoare de cancer care se găsesc în colon, protejând astfel membrana mucoasă a acelui important sistem de organe.

* monitorizează tensiunea arterială - potasiul este unul dintre cele mai importante minerale prezente în gutui, care este esențial pentru menținerea tensiunii arteriale și facilitarea transferului eficient de lichide în celulele corpului. Potasiul determină relaxarea vaselor de sânge și a arterelor, reducând astfel tensiunea asupra sistemului cardiovascular. Acest lucru va ajuta la scăderea șanselor de a dezvolta afecțiuni cum ar fi ateroscleroza, care vă poate reduce riscul de boli coronariene, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

* proprietăți antiinflamatorii - gutuile sunt o sursă minunată de vitamina C, contribuind cu aproape 25% din cantitatea zilnică sugerată. Vitamina C ajută la creșterea imunității și ajută la tratamentul afecțiunilor inflamatorii. Posedă proprietăți anti-alergenice și poate fi utilizat și la prepararea produselor alimentare pentru persoanele alergice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel